Opr. Dr. Hande Akbaş Var olanı koruyabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Var olanı koruyabilirsiniz

Bazen genç yaşta yumurtalık fonksiyonları azalabiliyor. Evli değilseniz ya da hemen çocuk sahibi olacak durumunuz yoksa vakit kaybetmeden yumurtalarınızı dondurun ki anne olmak istediğiniz zaman sorun yaşamayın.

Kanama bitiyor

28 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Birçok doktora gittim, yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. İlaçlar fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum, içince adet görüyorum. Bırakınca kanama kesiliyor. Ne yapmalıyım

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlaşıldığı kadarıyla genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Düzensiz de olsa adet görmeniz henüz menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin son durumuna ultrasonla bakılmalı.

Haberin Devamı

Yumurta gözüküyorsa ve evliyseniz menopoza girmeden önce tüp bebek yaptırarak anne olmaya çalışmanızı öneririm. Evli değilseniz o zaman en azından var olan yumurtalarınızın vakit kaybetmeden dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Neden adet görmüyorum?

38 yaşındayım, 29 Ekim’de adet gördüm. En son 10 Kasım’da çok hafif, pembemsi bir lekelenme oldu. Evde birkaç kez gebelik testi yaptım. Negatif çıktı. Hâlâ adet görmedim. Temmuzda polip aldırdım. Onun etkisi ya da tekrarlaması adet görmemeye neden olur mu? Erken menopoza mı giriyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim içi polipler adet görememekten çok adet kanamasında artış ya da ara kanamaya neden olur. Muayene olmalı ve rahim duvar kalınlığına baktırmalısınız. Doktorunuz sizden hormon testi isteyecektir. Bunlar sonucunda menopoz başlangıcı var mı, yok mu karar verilebilir.

İlişkiye giremedik

34 yaşındayım, rahim filmi çekildi, kanallarım açık. Doktorum yumurta büyütmek için ilaç ve iğne verdi. Kasıklarımda çok ağrım var. Ağrı yüzünden ilişkiye giremiyorum, normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuzun yumurta büyütmek için verdiği ilaç yumurtlama kistlerine sebep olur. Bu tür ilaçları kullandıktan sonra kasık ağrısı, hassasiyet sık rastladığımız bir durumdur. Gebelik oluşmadıysa adetle birlikte bu kistlerin kaybolmasını, sizin de rahatlamanızı bekleriz. Şikayetleriniz adet görünce de geçmezse o zaman kistlerin kaybolup kaybolmadığından emin olmak için doktorunuza başvurun.

Haberin Devamı

Canı yanıyor

5 yıllık evliyim. Eşimin rahminde 2 kitle var ve bazen kanamaları oluyor. Canının yandığını söylüyor. Nasıl tedavi edilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz kitleler myom denilen rahmin iyi huylu tümörlerindense o zaman bunların büyüklüğü ve lokasyonlarına bağlı olarak eşinizde sık kanama, kanama miktarında artış, sık idrara çıkma ya da ilişki sırasında ağrı olması mümkündür. Eşinizin hayat konforunu bu kadar etkileyen bir kitleyse o zaman yapılacak en doğru işlem ameliyatla çıkarılmasıdır. Aksi taktirde bu kitleler zamanla daha da büyür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder