Vücuttan çıkması mümkün değil

05 Nisan 2018, Perşembe 05:00
AA
HPV virüsü genital bölgede siğillere neden oluyor. Bu virüs bir kez vücuda girdikten sonra asla yok olmuyor, bağışıklık sistemi zayıfladığı zamanlarda da yeniden ortaya çıkıyor. En iyi yol siğilleri tedavi ettirmek, kendinize iyi bakmak ve stressiz yaşamak...

Gebe miyim?

Evliyim, 1 aydır adet görmüyorum. Doğum kontrol ilacı da kullanıyorum. 3 hafta sonra test yaptım, negatif. Hamile olup olmadığımı nasıl öğrenirim? Kasık bölgemde ve belimde ağrılar oluyor. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacını kullanırken adet olmamanız mümkün değil. Muhtemelen ilacınızı düzenli kullanmıyorsunuz ya da yeni başladınız. İdrarda yapılan testler bazen yanlış sonuç verebilir. Öncelikle kanda gebelik hormonu baktırmanızı sonrasında adet söktürücü kullanarak adet gördükten sonra doğum kontrol ilacına başlamanızı öneririm. Tüm bunları başvuracağınız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir meslektaşım size planlayacaktır.

Virüs geçmez mi?

36 yaşındayım. 10 yıl önce papyloma adlı bir virüs çıktı. Özellikle sıkıntılı ve stresli olduğum dönemlerde çıkıyor. Doktor “Vücuduna bir kere yerleşti“ dedi. Koterle yakıldı. Bu virüsten kurtulamayacak mıyım? İyileşmesi için krem kullanabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV vücuda bir kere girdikten sonra tamamen yok edebileceğimiz herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Vücudunuzun savunma sistemi zayıfladığı zamanlarda genellikle aktive olur. Bu sebeple kendinize iyi bakmalı, mümkün olduğunca stresten uzak kalmalısınız. Bunun bir de aşısı mevcut. Her ne kadar aşının da birtakım yan etkileri olsa da en azından birkaç tipe karşı koruyuculuk sağlar. Çıkmış olan siğiller için krem, yakma gibi tedavileri uygulayabilirsiniz. Virüsün bazı tipleri rahim ağzına da yerleşerek rahim ağzı kanserine neden olabildiğinden size önerim düzenli aralıklarla vajinal smear aldırmanızdır.

Yumurtlama oluyor ama...

30 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Gebe kalamadım. Doktor tek tüpümün tıkalı olduğunu, tek tüple gebe kalabileceğimi anlattı. İğne ve ilaç verdi. Yumurtlama oluyormuş ama gebelik oluşmuyor. Acaba tek tüple hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek tüple elbette hamile kalınabilir. Ama diğer tüp normal olduğundan, içinde yer alan ufak tüycüklerin doğru çalıştığından emin olunmalıdır. Bu da rahim filmi çekilerek anlaşılır. Dolayısıyla HSG denilen bu film çekilmiş ve doktorunuz sorun olmadığını söylemişse ayrıca 2 yıldır gebe kalamamanızı açıklayacak hiçbir başka sorun da tespit edilememişse o zaman aşılamaya geçilebilir. Diğer tüpünüz de etkilenmişse o zaman mecburen tüp bebek yapılması gerekecektir.
Sıradaki haber yükleniyor...