Opr. Dr. Hande Akbaş Yarardan çok zarar görürsünüz
HABERİ PAYLAŞ

Yarardan çok zarar görürsünüz

Doğum kontrol hapları mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalı. Böyle olmazsa sağlığınızı bozabilirsiniz. Doktora başvurun, sorununuzu anlatın. O sizi muayene ettikten sonra en doğru ve yan etkisi az olan ilacı verecektir.

Sinirli mi olacağım?

27 yaşındayım. Doğum kontrol hapını nereden alabilirim? İlaçla gebelik ihtimali ortadan kalkar mı? Kilo alırdığını ve sinirleri bozduğunu söyleyenler oldu. Ne olur yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kesinlikle doktor muayenesi sonrası kullanılması gereken, yanlış kullanılması halinde yarardan çok zararı olan ilaçlardır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’mızın almış olduğu çok doğru bir karar var. Antibiyotikler nasıl artık reçetesiz satılamıyorsa hormon içeren doğum kontrol ilaçları hatta tüm ilaçların da reçetesiz satılamayacağı günlerin yakın olduğunu düşünüyorum. Eczaneden satın aldığınız ya da birinin önerdiği doğum kontrol ilacı sonrasında felç veya daha kötü sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.

Haberin Devamı

Size önerim kadın doğum uzmanına muayene olmanız ve çocuk istemediğinizi söyleyerek korunma yöntemleri hakkında geniş bilgi alarak, doktorunuzun önerisi sonucu bünyenize en uygun yönteme karar vermeniz tek sağlıklı yöntem olacaktır. Doktorunuz doğum kontrol ilacını önerirse son yıllarda piyasada yan etkileri çok düşük ve gebelik ihtimalini yüzde 99’a yakın azaltan haplardan birini başlayacağından korkmanıza gerek kalmayacaktır.

Gebe kalamıyorum

33 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Bebek istiyoruz ama olmuyor. Benim polikistik over’im var doktorum kilo verirsen kendiliğinden hamile kalabileceğimi söyledi kilo verdim ama gebe kalmadım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kilo vermenin polikistik over sendromu olan hastalarda kesinlikle olumlu etkisi var. Ama tek başına yeterli gelmeyecektir. Adetleriniz hormonal dengesizliğe bağlı olarak düzene girmediği sürece yumurtlama gerçekleşmeyeceğinden gebelik elde etmeniz mümkün olmaz. Daha fazla vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanızı öneririm. Ayrıca tek sorun polikistik over sendromu olmayabilir. Bu konuda uzman birisi tarafından rahim ve tüpleriniz de incelenmeli, eşinizin sperm durumuna da mutlaka bakılmalı.

Haberin Devamı

Kilo aldırıyormuş

Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama bildiğim kadarıyla vücutta su toplanmasına ve şişmanlığa neden oluyor. Hangi ürünü önerirsiniz ve ne zaman kullanmaya başlamalıyım? Yani adet öncesi mi yoksa sonrası mı kullanmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının vücutta su toplanması veya kilo alımına sebep olduğu doğru bir bilgi değildir. Artık piyasada son derece düşük doz içeren hormon preperatları bulunduğundan hastalar hemen hemen hiçbir yan etki yaşamaz. Bu tür ilaçlara öneri üzerine değil mutlaka muayene olduktan sonra sizin özellikleriniz üzerine başlanmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder