Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşam şeklinizi değiştirmek rahat etmenizi sağlar
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam şeklinizi değiştirmek rahat etmenizi sağlar

Polikistik over sendromunda en doğrusu yaşam şeklinizi değiştirmek. Diyetinizine uyun ve spor yapın. Şikayetler artarsa ilaç alırsınız. Böylece hem rahat edersiniz hem de ilacın yan etkilerini azaltırsınız.

Anne olur muyum?

36 yaşındayım. Yumurta oluşması için bana iğne yapıyorlar. Eşimin sperm değerleri sorunluymuş. İki aşılama tutmadı. Tüp bebek yaptırsam mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yumurtalık rezervinizi ultrasonda değerlendirmeden tüp bebek ile gebelik şansınızı söylemek doğru olmaz. Ancak 35 yaşından sonra kadında yumurta rezervi de azalmaya başladığı için eşinizin problemine sizinki de eklenmeden tüp bebeğe başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Kanser riski artar mı?

24 yaşındayım. 2 yıl önce kıllanma ve adet düzensizliği şikayetleriyle endokrinoloji bölümüne başvurdum. Polikistik over teşhisi kondu. Bir yıl ilaç içtim. Doktorlar “Bu durum hayatın sonuna kadar sürer. İlacı almazsan kanser riskin artar” diyorlar. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kronik bir hastalıkla ömür boyu yaşamak zor, sizi çok iyi anlıyorum. Ama bu tür durumlarda benim ilk önerim yaşam şeklinizi değiştirmek. Örneğin; diyetinizin sebze ağırlıklı olması, spor yapmanız. Bunlara sıkıca uyarsanız birçok şikayetinizin kontrol altında tutulabildiğini göreceksiniz. Şikayetleriniz alevlendiği zaman gerektiğinde ilaç kullanabilirsiniz, bunu da belirli aralıklarla kullanıp ara vererek yapabilirseniz hem şikayetleriniz sizi aşırı rahatsız etmez hem de ilacın yan etkilerine uzun süreli maruz kalmazsınız. Çalışmalara göre polikistik over sendromu olan hastalarda 40 yaşından sonra rahim kanseri gibi birtakım kanserlerin daha sık görüldüğü belirtilse de bunun ilaçla bir ilgisi yok. Düzenli jinekoloji takipleri yaptırdığınız sürece bu konuyla ilgili canınızı sıkacak bir durum yoktur.

Tüp bebek yapsak?

Tahlil sonuçlarımı yazıyorum. Bizim tüp bebek bile olsa çocuğumuz olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sperm sayı ve hareketliliğiniz normal değerlerde ve morfolojik olarak çok ciddi bozukluk yok. Bu sebeple eşiniz de herhangi bir sorun olmaması durumunda tüp bebeğe ihtiyacınız kalmadan çocuk sahibi olabileceğinizi düşünüyorum. Ama korunmama süreniz 2 yılı aştıysa yaşlarınız 35’in üstündeyse o zaman daha fazla beklemeyin, aşılama gibi yöntemlere geçin.

Haberin Devamı

Ne anlama geliyor?

30 yaşındayım. Amh 5.2 ng/ml. Bu neden demek oluyor: 0.85 - 14.24 yazıyor. Acaba bunlar ne anlama geliyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH değeriniz yumurtalık rezervinizin bir çeşit göstergesidir. İki değerinin üstünü rezerv iyi olarak kabul ederiz. Diğer 0.85 ve 14 değerleri laboratuvarın referans değerleridir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder