Opr. Dr. Hande Akbaş Yeniden gebe kalmak için 2-3 ay bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Yeniden gebe kalmak için 2-3 ay bekleyin

Laparoskopik yani kapalı yapılan dış gebelik ameliyatının üzerinden 2-3 ay geçtikten sonra yeniden hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Gebelik için adetlerinizin düzenli olması gerektiğini unutmayın.

Ne zaman hamile kalırım?

33 yaşındayım. 3.5 ay önce dış gebelikten kapalı ameliyat oldum. Rahimdeki kistler alındı. Adetim düzenli değil. Ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, laparoskopik dış gebelik ameliyatları sonrası 2-3 ay içinde çiftler tekrar gebelik için deneme yapabilirler. Siz korunmayı bırakıp hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Yalnız gebe kalmanız için adetlerinizin düzenli olması gerekir. Bir süre daha adet görmezseniz uzmana gidin. Gerek ultrason gerek kanda hormon ölçümleriyle neden adet olamadığınız anlaşılır.

Haberin Devamı

İlaçlar yüzünden mi?

Daha önce prolaktin hormonu normaldi. Ama yumurtlama tedavisi sırasında progesteron yükselmiş, prolaktin de artmış. Yumurtlamaya yardımcı olarak kullanılan ilaçlar bu hormonun yükselmesine neden oluyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama tedavisinde kullanılan hormon ilaçları otomatik olarak beyinden salgılanan prolaktin hormonunda da artışa neden olur. Bu tedaviler başlandıktan sonra prolaktin bakılması doğru değildir. Sizde de yumurtlama döneminizde bakılan prolaktin daha önce normalken, yüksek çıkmış. Endişe etmeyin, tedaviniz bittikten 1 ay sonra tekrar baktırın. Normale döndüğünü göreceksiniz.

Niye isteksizim?

Cinselliğe karşı isteksizim. 25 yıllık evli ve 2 çocuk annesiyim. Eskiden normaldi, neden böyle oldu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, cinsel isteksizliğin birçok nedeni olabilir. Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak ilişkiye girmek istemeyişinizin altında vajinal bölgede enfeksiyon var mı bakılmalı. Jinekolojik açıdan sorun yoksa, cinsel fonksiyon bozuklukları konusunda bir terapiste başvurun.

Aşılama yaptıralım mı?

İki yıllık evliyiz, gebe kalamadım. Eşim diyabet hastası. Doktora gittik, sperm yolları kapalıymış. Bir de sperm düşüklüğü varmış. Aşılama yaptıralım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı ve hareketliliği ne kadar düşük bahsetmemişsiniz. Anladığım kadarıyla doktor kanalları kapalı dediğine göre muhtemelen beklenenin epey altında. Aşılama için sperm sayı ve hareketliliğinin normal veya normale çok yakın olması gerekir. Size önerim tüm tetkiklerinizle birlikte üreme tıbbı alanında uzman bir hekime başvurmanız. Hanımların da biyolojik bir saatleri var, beklerken yumurtalarınızı kaybederseniz. O zaman tüp bebek yöntemiyle bile şansınız çok düşük olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder