Opr. Dr. Hande Akbaş Yoğun kanama halsiz bırakır
HABERİ PAYLAŞ

Yoğun kanama halsiz bırakır

Yoğun adet kanamaları önce kansızlığa ardından da halsizliğe sebep olabilir. Bu da kadını yorgun düşürür. Bunun sebebini ortaya çıkarmak gerekiyor. Hormon testleri ve rahim iç duvarında sorun var mı görmek için biyopsi yapılmalı ki tedavi ona göre başlasın.

Kanama çok oluyor

22 yaşındayım, 5 ay önce rahim ağzında yara yakıldı. Adet dönemim hep çok sancılı oluyor ve yoğun geçiyor. Doktora gittiğimde çatlamayan kistler olduğu söylendi ve doğum kontrol hapı verildi. Son adetimden 3 gün sonra yine kanama oldu. Halsiz kaldığım için 3 kere ilaç kullandım. İlacın yan etkilerinde ara kanamalar yapacağı yazıyor. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yoğun adet kanamasının kansızlığa yol açarak bir süre sonra halsizliğe neden olması normaldir. Sebebini anlamak için sizden hormonal analiz istenmeli. Bu sonuçlar normal gelirse, rahim iç duvarında herhangi bir patoloji var mı anlamak için biyopsiyle bir örnekleme yapılmalı. Hormon ilaçlarını ancak tüm bunlar normalse kullanmanızı öneririm. Sebebi bulmadan sorunu gidermeye çalışmak sonuç getirmeyecektir.

Bebeğimiz olur mu?

28 yaşındayım. 1.5 yıldır evliyim. Polikistik over teşhisi konuldu, 6 ay korunduk. Sonra “polikistik değilsin” dediler. Dokuz ay önce kimyasal gebelik yaşadım. Yılda 3-4 kez ara kanama oluyor. Ultrasonda multikistik yapılar izlendi. 15 Temmuz’da probe küretaj yapıldı. Sonucu yazıyorum. Eşim 9 yıl önce varikosel ameliyatı oldu. Sperm sayısı ve canlı sperm miktarında sorun yok. Rahim filmi çektirmem söylendi. Adet görmeyi bekliyorum. Bebek için ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu demek mutlaka kısırlık demek değildir. Öncelikle bunu anlamalısınız. Adetleri düzenli olan, kilosu fazla olmayan birçok polikistik over hastası kendi kendine gebe kalabilir. Nitekim sizin de adetlerinizle ilgili bir sorun olmadığı için gebe kalabilmişsiniz. Patoloji sonucunuz normal çıkmış.

Genellikle kürtaj sonrası 3-4 hafta içinde hasta adet görür. Eğer bu süre 6 haftayı geçerse o zaman mutlaka doktora gitmenizi öneririm. Rahim filmi bu zamana kadar çoktan çekilmeliydi kanaatindeyim. Bir de yaşadığınız düşük nedeniyle size ve eşinize genetik tetkik yapılması da uygun olacaktır.

Haberin Devamı

Çekirdeksiz embriyo nedir?

25 yaşındayım, eşim ise 35 yaşında. 5 yıllık evliyiz. 2017’de 2 tüp bebek denedik. 2019’da da tutmadı. PGT yaptırdık. Beş embriyoya biyopsi yapıldı. Tek transfer yapıldı, tutmadı. Çekirdeksiz embriyo nasıl olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin ve eşinizin genetik testleri normalse, gebelik ve düşük yoksa PGT yapılması anlamsız olmuş. Çekirdeksiz embriyo söz konusu olamaz. Çekirdeği olmayan organizma yaşamaz. Biyopsiyi yapanın çekirdeği alamaması ya da çekirdekten sinyal alamamasından kaynaklanmış.

Çekirdeksiz olduğunu düşünüyorlardı niçin o embriyolar transfer edildi? Üstelik 5’inci güne kadar canlılıklarını da devam ettirdikleri söylenmiş. Önerim, PGT yaptırmadan tecrübeli hekimle tüp bebek denemeye devam etmeniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder