Opr. Dr. Hande Akbaş Yolculuğa çıkmak için doktordan izin alın
HABERİ PAYLAŞ

Yolculuğa çıkmak için doktordan izin alın

Hamileler seyahate çıkıp çıkamayacaklarını merak ediyor. Hanımlar, gebelik yolunda gidiyorsa seyahet edersiniz. 36’ncı haftaya kadar doktordan izin alıp uçağa binebilirsiniz. Ama doğum yaklaşınca seyahati önermiyoruz.

Seyahate çıksam

30 yaşındayım, 20 haftalık gebeyim. Gebelikte seyahat edilebilir mi? Uçmanın bebek üzerine herhangi bir olmuşuz etkisi mevcut mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz sorunsuzsa araba veya uçak ile seyahat edebilirsiniz. En önemlisi gideceğiniz yerde acil sağlık ünitesinin olmasıdır. 36 haftadan sonra doğum çok yaklaştığından seyahat önerilmez. Araba ile uzun yolculuklarda 2-3 saatte bir mola vererek ayaklardaki göllenmeyi engellemek için yürüyüş iyi olur.

Haberin Devamı

Uçakta da uzun uçuşlarda ya koridorda sık sık yürümek veya oturduğunuz yerde bazı ayak egzersizleri yaparak dolaşımı hızlandırmak önem taşır. Normalde hava yollarıyla 28’nci haftaya kadar izinsiz uçabilirsiniz.

Ancak 28-36’ncı haftalar arasında uçmanız gerekirse doktordan uçmanızda sakıncalı durum olmadığına dair uçuş izin kağıdı almanız gerekir, aksi taktirde uçağa alınmazsınız.

Damla damla kanıyor

Bir aydır her gün damla damla kanamam oluyor. Sebebi ne olabilir? Tehlikeli mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı kadında her gün kanama görülmesi normal değil. Altta yatan basit bir hormonal düzensizlik olabileceği gibi kanser kadar önemli de olabilir. Vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Rahim neden büyür?

Annem 48 yaşında ve menopoza girdiği düşüncesi doktora gitti. Rahmi büyümüş. Doktor “Ameliyat” demiş. Rahim büyümesi ne demek?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenizde belki myom gibi rahmin kötü huylu olmayan uru olabilir. Ama anneniz menopoza girdiyse ve myom varsa bile menopozda küçülmesi beklenir. Rahim durup dururken büyümez mutlaka bir neden söylenmiştir. Annenizde kötü bir durum olup olmadığı ancak muayene ile anlaşılır.

Sürekli tekrarlıyor

Genital bölgemin dış kısmında sivilce gibi şişlik çıkıyor. İçinden kılı koparınca geçiyor ama sonra tekrarlıyor. Kadın doğum uzmanına mı yoksa genel cerraha mı gitmem gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu durum ağda veya jilet gibi o bölge için kullandığınız temizlik malzemelerinin kıl dönmesine yol açarak kıl kökü iltihabı oluşturmasından kaynaklanır. Tekrarlamaması için lazer epilasyona gidebilirsiniz. Kıl dönmesini geçirmek içinse genel cerraha ya da dermatoloji uzmanına gitmeniz en doğrusu olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder