Yüksek şeker bebeğe zarar verir

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Şeker hastalığı nedeniyle insülin kullanan kadınların anne olmasında bir sakınca yok. Sadece şeker düzeyinin kontrol altında olması gerekiyor. Çünkü gebelikteki yüksek şeker bebeğe zarar veriyor.

Bebeğime de geçer mi?

32 yaşındayım, 12 yıldır şekerim var, insülin kullanıyorum. Hamile kalmak istiyorum Gebelikte insülin alacak mıyım? Şeker bebeğe geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte şeker düzeyinin kontrol altında olması bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından önem taşır. Şu anda şeker düzeyiniz insülinle kontrol altındaysa gebe kalabilirsiniz.

Gebe kalır kalmaz sizi endokrin uzmanlarıyla birlikte takip etmek gerekir. Gebelikte kullanmanız gereken insülin dozu da artacaktır. Şeker yüksek olursa bebeğinizin sağlığını olumsuz etkiler.

Neden kanama oluyor?

Bir yıldır korunmuyoruz. 2 ay önce kimyasal gebelik yaşadım. Yumurtalıklarım ve hormonlarımda sorun yokmuş. Eşim sperm testi yaptırdı, sıkıntı yok. Yumurtlama günlerimde kanama oluyor ve bazen 1 hafta sürüyor. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama günlerinde bazı kadınlarda leke şeklinde 1 gün süren kanama görülür. Ama 1 hafta sürmez. Size önerim jinekolojik ultrason yaptırarak rahminizin içinde polip, myom gibi yer kaplayıcı ve lekelenmeye neden olabilecek bir yapı var mı baktırmanız. Rahim filmi çektirin, tüplere bakılsın.

Riskim var mı?

Sekiz aydır ilaç kullanıyorum, eşim içime boşaldı, hamile kalma riskim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilaç psikiyatrik hastalıklarda kullanılır. Genellikle mecbur haller dışında gebelikte kullanılması önerilmeyen gruptadır. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebelik ihtimali her zaman vardır. Eğer adet gecikmesi yaşarsanız derhal doktora başvurun ve kullandığınız ilaçtan bahsedin.

Artış normal mi?

30 yaşındayım, kan testi yaptırdım, sonucu 10 çıktı. 2 gün sonra 25 çıktı. Sizce bu artış normal mi yoksa az mı artıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz tüp bebek değil, kendiliğindense bu ay geç yumurtlamış olabilirsiniz. Yeni tutunan gebeliğiniz olabilir. Bu taktirde artışlar normal olup 2 hafta içinde jinekolojik ultrasona girin.

Bu test sonucu tüp bebek sonrasıysa başlangıç değeri epey düşük gelmiş. Ama halen artmaya devam ettiği için dış gebelik olabilme ihtimali de göz önünde tutularak sıkı takip edilmeniz önemlidir.

Yazarlarımızdan

06 Haziran 2020, Cumartesi 07:00
06 Haziran 2020, Cumartesi 07:00
Sıradaki haber yükleniyor...
holder