Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurta rezervi tükeniyor kadınlık hormonu azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurta rezervi tükeniyor kadınlık hormonu azalıyor

Menopoza girmeden önceki dönemde yumurtalık rezervi tükeniyor ve vücuttaki kadınlık hormonu azalmaya başladığı için adet düzensizliği, uykuda bozukluk, ateş basması ve terleme gibi bazı şikayetler görülüyor.

Doktor sakinleştirici önerdi

45 yaşındayım ve 4 aydır adet görmüyorum. Özellikle geceleri aşırı terleme oluyor. Yüzüme kan çıkınca sanki boğuluyorum. Uyku düzenim bozuldu. Bütün bu şikayetlerle doktora gittim. Doktorum, hormon vermek istemiyor. Bana sakinleştirici önerdi. Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, perimenopoz denilen yumurta rezervinin epey azaldığı bir durum olan menopoz öncesi durumdasınız. Vücudunuzdaki östrojen seviyeleri azaldığı için adetlerinizde düzensizlik, uykuda bozukluk, ateş basması ve terleme artarak devam edecektir. Doktorunuz hormon ilaçlarının meme kanseri riskini artırdığını bilmesi sebebiyle büyük ihtimalle size kullanmanızı önermemiştir. Birtakım bitkisel ilaçlarla herhangi bir fayda sağlayamazsanız belki kısa bir dönem hormon kullanmanız iyi olabilir. Tabii öncesinde mutlaka meme kontrollerinizi yaptırmış olmalı ve düzenli kontrole gitmelisiniz.

İdrar kaçırmam bitmiyor

40 yaşındayım, 2 çocuğum var. Çocuklarım iri olduğu için idrar kesesi ve rahim sarktı. İdrar kaçırıyorum. Ameliyat oldum ama sorun devam ediyor. Başka bir tedavi yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal doğum sonrasında maalesef ıkınmanın ve en az 2500 gramlık bir bebeğin çıkmasının verdiği hasara bağlı olarak idrar torbası, rahimde sarkma, vajinada genişleme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunları ancak ameliyat yoluyla düzeltebiliyoruz. Yaşınız henüz genç olduğundan, yaşın ilerlemesiyle birlikte bağ dokusunun daha da zayıflaması sonucu bu durum daha da şiddetlenecektir. Bir de menopoza girdiğinizde östrojen hormonunun vücuttan çekilmesiyle birlikte şikayetleriniz günlük yaşam konforunuzu bozacak hale gelecektir. Bu nedenle bir an önce ameliyat olmanızı öneririm.

Neden kaşınıyor?

25 yaşındayım, vajinamda zaman zaman kaşıntı oluyor. Çekindiğim için doktora gidip muayene olamadım. Sizce önemli bir sorun olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinadaki kaşıntılar, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, aşırı dar kıyafetler giymeye veya spordan sonra uzun süre ıslak iç çamaşırla kalındığı için gelişen mantar enfeksiyonlarına bağlı olabilir. En iyisi duş sonrası o bölgede kaşıntınız devam ediyorsa o zaman mutlaka bir doktora giderek muayene olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder