Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık kanseri riskini azaltıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık kanseri riskini azaltıyor

Doğum kontrol hapları hem istenmeyen gebeliklerden korunmada yüzde 99 etkili hem de kadını yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Ama bu ilaçların 10 yıldan uzun süre kullanılmaması gerekiyor.

Hangisine inanayım?

2 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bazıları damar tıkanıklığı ve kansere neden olduğunu söylüyor, bazıları da kanserden koruduğunu. Hangisine inanayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının kısa dönemde bulantı, baş ağrısı, memelerde ağrı gibi etkileri olurken uzun yıllar kullanımı sonrası (10 yıldan fazla) meme kanseri riskini artırabildiği saptanmıştır. Ailesinde felç, pıhtılaşmaya yatkınlık öyküsü olanlarda damar tıkanıklığına sebep olabilir. Zaten bu hasta grubuna genellikle ilaç verilmez. Bu ilaçların kısa dönem yan etkilerine hızla vücut alışır. Bu nedenle hem istenmeyen gebeliğe karşı koruması yüzde 99’a yakın olması hem de yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltması sebebiyle gençlerde en çok önerilen yöntemdir. 1-2 yılda bir ara vermek, 10 yıldan fazla kullanmamak kötü etkileri minimum indirir.

Haberin Devamı

İğne yapıldı

1 yıldır evliyim, korunmadık. Doktora gittik, sorun yokmuş. Geçen ay çatlatma iğnesi yapıldı ama 4 gün kala adet gördüm. Bu ayda yumurtlama döneminde kanamam oldu, 2 gün sürdü, çok azdı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tedaviniz size ve eşinize 1 yıldır neden gebe alamadığınıza dair tüm tetkikler yapıldıktan sonra, normal saptanması üzerine yapıldıysa doğru. Üreme tıbbıyla ilgilenen bir hekim olarak çok sık karşılaştığım sorun şu: Hiçbir tetkik yapılmadan ya da sadece kadın veya sadece erkek incelenerek normal denildikten sonra yumurtlama amacıyla hormon tedavisine başlamak. Anlattığınıza göre geçen ayki tedavinize bağlı olarak artık yumurtalar kistleşmiş olabilir ve bu erken kanamanıza ya da adet düzensizliğine neden olabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Kist yoksa, smear ve hormon tetkikleri yapılacaktır.

Bebek yok

9 gündür adet görmüyorum, kan testi yaptırdım “Bebek yok” dedi. Doktor “Hormonlara baktırdım, normal” dedi. 9 gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı diye baktırmanız. Kist yoksa ve hormonlarınız normalse endişelenecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu ay geçirmiş olduğunuz herhangi bir hastalık, kullandığınız bir ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olabilir. Her ay tekrar etmesi durumunda altında yatan sebebinin bulunması gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder