Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık rezervi etkileniyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervi etkileniyor

Küçük olan çikolata kistlerinin ameliyatla alınmasını önermiyoruz. Çünkü en iyi uzman tarafından bile olsa yumurtalıklara yapılan her müdahalede rezerv etkileniyor. Doktorun takibinde kalın.

Düşük tehdidi varmış

3 ay, 5 günlük hamileyim. Biraz kanama oldu. Doktorum "Düşük olabilir" diye iğne ve ilaç verdi. İğneyi haftada 1 yaptırıyorum. Aralık'ta kist ve myom ameliyatı oldum. Şimdi yeniden myom varmış. Bu da kanama yapar mı? Düşük nedeni olabilir mi? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliğiniz hayırlı olsun. Gebelikte yaşanılan kanama düşük tehdidini gösterir. Yatak istirahati ve doktorun önermiş olduğunuz ilaçları kullanarak düşük riskini en aza indirebilirsiniz. Bu sebeple doktorunuz bırakmanızı söylemediği sürece ilaçlarınıza devam etmenizi ve bol bol dinlenmenizi öneririm. Şimdiki myomunuzun boyutu ve yerleşim yeri gebeliğin seyrinde yaşayabileceğiniz zorluklar açısından önemlidir. Gebelikte sıklıkla hormonlara bağlı olarak myomlarda büyüme gözlenir. Bu sebeple erken doğum riskiniz de var. Gebeliğiniz boyunca yakın takipte olmanızı ve rahim boyunuzu düzenli aralıklarla ölçtürmenizi öneririm. Geçmiş olsun dileklerimle.

Haberin Devamı

Ameliyat etkilermiş

30 yaşındayım. İki taraflı çikolata kisti ameliyatı oldum. Kistlerim 2.5 santimdi. Ameliyat öncesi yumurtalık rezervim 4'ün üstündeydi. Acaba biter mi? Doktorum ameliyatın rezervi etkileyeceğini söyledi. 4 deneme yaptık, birinde düşük yaptım, diğerleri tutmadı. Laporoskopi oldum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2.5 santimlik çikolata kistlerini ameliyat etmek taraftarı değiliz. Çünkü yumurtalıklarınıza yapılan her müdahalede rezervin etkilenmesi en tecrübeli ellerde bile kaçınılmaz. Ameliyat öncesi amh değerinize baktığımda yumurta rezervinizin gayet iyi olduğunu anlıyorum. Tüplerinizin durumuna mutlaka bakılması gerekiyor. Gerek başarısız denemeleriniz gerekse düşüğünüz bu nedenden kaynaklanıyor olabilir. Keşke laparoskopiden önce ikinci bir fikir alsaydınız.

Adet göremiyor

Çocuk istememize rağmen olmuyor. Evlenmeden önce eşim düzenli adet görüyordu. Evlendikten sonra 3 ay adet gördü, sonra kesildi. Bir kez ilaç kullandı ama kanama olmadı. İlişkide vajinasından koku geliyor ve ilişkiden sonra meniyi dışarı atıyor. Bu normal mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizdeki adet düzensizlikleri büyük ihtimalle yumurtlamayla ilgili sorunu olduğunu düşündürüyor. İlaca rağmen adet olmadıysa ultrason ile yumurtalık rezervini değerlendirmeli. Bazen hastanın yaşı genç olsa bile erken menopozla karşı karşıya kalabiliyoruz. İlişki sırasında fark ettiğiniz koku büyük ihtimalle vajinal iltihaptan kaynaklanıyordur. Bu durum antibiyotiklerle kolayca kontrol altına alınabilir. Jinekolojik muayenede zaten buna da bakılır. İlişki bitiminde fazla meninin geri akması normal bir durum olup birçok kadında görülür. Bu daha çok meninin miktarıyla ilgilidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder