Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık ve tüpleri etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık ve tüpleri etkiliyor

Haberin Devamı

Endometriozis hastalığı kadın üreme organları dışında bazen bağırsak ve akciğerde de görülüyor. Sıklıkla yumurtalık ve tüplere ilerliyor.

Hastalık tüpleri etkilediyse ve kadın korunmadığı halde hamile kalınamadıysa hemen doktora başvurmak gerekir


Nasıl korunayım?

26 yaşında, 1.5 yıllık evli kadınım. 5 ay önce normal doğum yaptım. Doğumdan sonra 2 defa adet gördüm. Bu arada çocuğumu emziremiyorum. Biz artık çocuk istemiyoruz. Ben nasıl korunmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmış bir kadına en çok önerilen korunma yöntemi spiral takılmasıdır. Emzirmiyorsanız doğum kontrol ilacı kullanabilirsiniz.

Ama bu metoda dahi başlamadan önce mutlaka bir uzmana başvurmalı, ilacı kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmadığından emin olunmalıdır.

Temizleyici jellerden kullanıyorum ama...

23 yaşında kızım. Vajina bölgemde kötü kokular oluyor. Bu yüzden vajina için kullanılan jellerle duş yapıyorum. Bunun zararlı olduğunu duydum. Acaba doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajina içine uygulanan jelleri pek önermiyoruz. Çünkü bu yapılar vajinanın ph dengesini bozarak bakterilerin bu bölgede daha rahat üremesine neden oluyor.

Bu jelleri gereksiz yere kullanmak yerine öncelikle kokunun neden olduğunun araştırılması gerekir.

Bunun içinde bir kadın doğum uzmanına başvurarak gerekirse vajinal kültürler aldırmanızı ve enfeksiyon varsa bunu gidererek kalıcı olarak kokudan kurtulmanızı daha doğru buluyorum.

Kısır mı olacağım?

24 yaşındayım, geçen yıl bağırsağımda oluşan çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldum. Şu anda düzenli adet görüyorum. Acaba kısırlık gibi bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis hastalığı sıklıkla kadın üreme organlarını tutmakla birlikte nadiren bağırsak, akciğerde de görülür. Tek başına sadece bu organlarda sınırlı kalabileceği gibi sıklıkla tercihi yumurtalık ve tüplere ilerlemektir.

Bu sebeple düzenli aralıklarla kadın doğum uzmanına muayene olmalı, yumurtalıklarda çikolata kistleri var mı yok mu takip edilmelisiniz. Bazen tüpleri tutarak onlara da zarar verebilir.

İstediğiniz halde 6 ay içinde hamile kalamazsanız rahim filmi çektirmeli ve tüplerinizde hasar var mı baktırmalısınız.

Yumurtalıkları tutmadığı sürece endometriozis hastalığında adetlerde düzensizlik beklenmez.
Ama kısırlık tüplerdeki etkilenmeye bağlı da gelişebileceğinden adet düzensizliği olmasa da gebe kalamazsanız bu alanda deneyimli bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder