Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalıklar fonksiyonunu yitirir
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalıklar fonksiyonunu yitirir

Menopoza giren kadında yumurtalıklar fonksiyonunu yitirir ve zaman içinde de ufalır. Yaşadığınız bir sorun varsa, doktorunuz da yumurtalıkları almak taraftarıysa sağlıklı olduklarını düşünüp endişelenmeyin.

2 aydır adet görmüyorum

37 yaşındayım ve 2 çocuğum var. Ocak’ta tiroidimin tamamı alındı. Ameliyatta hamileymişim. 1 ay sonra aldırdım. Memelerden süt gelmeye başladı. Düzenli adet görüyordum ama 2 aydır yok. Adet zamanı çok ağrım, sancım oluyor. Sürekli ilaç kullanıyorum. Jinekolojik muayenede rahim ağzında yara olduğu söylendi. Bebek sahibi olmak için endokrinoloji bölümüne mi yoksa jinekolojiye mi öncelik vermeliyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tiroid bezi olmadığında, dışarıdan tiroid hormon takviyesi almıyorsanız veya doz yetersizse memelerinizden süt gelebilir. Önerim endokrinoloji uzmanına başvurarak tiroid hormon düzeylerinizi kontrol ettirmeniz ve bebek istediğinizden bahsetmelisiniz. Tiroid hormon düzeyleriniz normale dönmeden hamile kalmanızı istemeyiz. Ayrıca memenizden gelen sütün de kaybolması beklenmez. Rahim ağzınızdaki yara geçmişte uzun süreli vajinal enfeksiyon yaşadığınızı gösteriyor. Vajinal smear aldırın. Halen devam ediyorsa enfeksiyon kontrol altına alınmalıdır. İlişki sonrası kanama yoksa smear sonucunuz normalse, gereksiz yere rahim ağzınıza müdahale ettirmeyin. Bu durum gebe kalmanıza engel olmaz. Tiroid hormon düzeyiniz normale dönmesine rağmen 6 ay içinde gebe kalamazsanız, yaşınız 37 olduğundan jinekoloji uzmanına başvurmanız doğru olacaktır.

Yumurtalıkları aldıralım mı?

Annem 65 yaşında. Rahim duvarı kalınlığı 32 mm çıktı. Biyopsi yapıldı. Polip varmış, doktorumuz rahim ve yumurtalık ameliyati önerdi. Annem 20 yıldır menopozda. Sağlıklı yumurtalıkları aldırmak beni düşüdürüyor. Bilgi verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle menopozdaki kanamaları çok sevmeyiz. Bu nedenle doktorunuz ameliyat önermiş olsa gerek. Polip kanama yapar. Tek neden buysa o zaman büyük ihtimalle annenizin kanaması tekrar etmez. Bir süre takip ettirebilirsiniz. Müdahale sonrası da rahim iç duvarı kalın saptanıyorsa o zaman rahim ve yumurtalıkları aldırabilirsiniz. Sağlıklı yumurta diye düşünmeyin, menopozla birlikte yumurtalıklar fonksiyonlarını kaybedip sessizliğe bürünürler ve zaman içinde ufalırlar. Burada takip edilmesi gereken rahim iç duvar kalınlığıdır.

Haberin Devamı

Memeden sıvı geliyor

Bir yıldır bebeğim süt vermedim. Ama mememin birinde beyaz diğerinden ise yeşilimsi ve yapışkan bir sıvı geliyor. Son günlerde mememin içinde çok tuhaf bir sızı var. Arada koluma da vuruyor. Acaba sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim meme ultrasonu çektirmeniz ve bir sabah aç karına kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak prolaktin (süt hormonu) düzeyinize baktırmanızdır. Bunlar normalse endişe etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder