Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtlama 2-3 ay sonra başlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama 2-3 ay sonra başlıyor

Doğum kontrol haplarıyla korunuyorsanız, anne olmaya karar verdiyseniz ilacı bırakıp bir süre bekleyin. Çünkü yumurtlamanın başlaması 2-3 ayda oluyor. Hamile kalamadım diye paniğe kapılmayın.

Akıntı-iltihap döngüsü bitmiyor

32 yaşındayım, bir süredir vajinal akıntım var. Tahlil sonucunda clue hücresi bulundu. Mantar-iltihap kısır döngüsüne girdim. Biri bitiyor, diğeri başlıyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, clue cell denilen hücreler genellikle bakteriyel vajinoz denilen vajinanın iltihabi durumudur. Antibiyotikle kolaylıkla tedavi edilebilir. Ama bahsettiğiniz gibi antibiyotik kullanımı vajinadaki yararlı bakterileri de öldüreceği için mantar hücrelerinin baskın hale gelmesine neden olarak sizde kaşıntıya sebep olabilir. Böyle durumlarda her iki nedene de yönelik ilaç tedavisi birlikte verilerek durum kolaylıkla atlatılabilir. Sizde mantar enfeksiyonu sık sık tekrar ediyorsa, o zaman mutlaka bir şeker yüklemesi de yaptırarak altta yatan diyabet veya benzeri bir hastalığınız olup olmadığının araştırılmasını öneririm.

Haberin Devamı

İlaç kullansam mı?

28 yaşındayım, 5 senelik evliyim. Altı ay öncesine kadar doğum kontrol hapıyla korunduk, 6 aydır korunmuyoruz. Ama gebelik gerçekleşmedi. Yumurtlamayı artırmak için ilaçtan bahsediliyor, onu kullanmak istiyorum. Zararı olur mu? Bir de bu ilacın kullanımı ne şekilde olmalıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4.5 yıl boyunca çok ciddi bir korunma yöntemini kullandığınız için gebe kalmamış olmanız son derece normaldir. Hapı bıraktıktan sonra yumurtlamalar genellikle 2-3 ay içinde tam olarak geri gelir. Esasında sizin aktif denemeniz henüz 3 ay sayılır. Yaşınız genç, sadece eşiniz sperm örneği versin. Normalse bence 6-9 ay daha kendiliğinizden denemeye devam edin. Yumurtlatıcı hapları kullanmanızı gerektiren bir durum görmüyorum. Keza sperm ve tüplerinizin durumunu bilmeden böyle haplar kullanmak çok yanlış bir uygulamadır.

İki kez aşılama yaptırdık

Dokuz yıllık evliyim. Eşimle şimdiye kadar hiç korunmadık. İlk hamile kaldığımda 3 aylıkken düşük yaptım. Daha sonra 2 kez aşılama yoluyla çocuk sahibi olmaya çalıştık. Yine olmadı. Tüp bebek yaptık ama onda da sonuca ulaşamadık. Genetik testlerimizde herhangi bir sorun gözükmedi. Hangi yolu denemeliyiz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 9 yıldır bebek sahibi olamamanızın altında mutlaka bir neden vardır. Daha fazla vakit kaybederseniz ne yazık ki yumurtalık rezerviniz azalmaya başlayacak. Bu sefer de tüp bebekle bile gebelik şansınız çok azalacaktır. Bu zamana kadar yapılmış olan tüm tetkiklerinizle birlikte bu alanda deneyimli bir uzmana başvurun. Daha çok oyalanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder