Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtlama hemen başlamaz
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama hemen başlamaz

Doğum kontrol hapı ya da iğneyle korunan kadın gebe kalmak istediğinde ilacı bırakıp birkaç ay beklemeli.

Çünkü bu hap ve iğnelerin kandaki etkisi bir süre devam ediyor, yumurtlama hemen başlamıyor.

Artık sıkıldım

33 yaşında boşandım. Adet düzensizliği başladı. Pek çok doktora gittim, kist olduğu söylenince ilaç kullandım. İlaçlar yüzünden çok kilo aldım. 10 ayda 2 kez adet gördüm. 3 kere hormon testi yaptırdım. Doktor “Hormonlar normal” diyor. Artık düzensizlikten bıktım. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, hikayenize bakınca sizde polikistik over sendromu olabilir. Emin olabilmek için muayene şart. Siz çocuk mu istiyorsunuz yoksa adetlerin düzene girmesini mi? Buna karar verin. Çünkü ikisinde de tedavi farklı.

Haberin Devamı

Belirtiler sürüyor

Bir hafta önce kürtaj oldum, testlerim pozitif ve hamilelik belirtileri devam ediyor. Bebeğin alınmama ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj işleminden 1 hafta sonra hasta ultrasonla değerlendirilir. İdrar ya da kanda gebelik testi hemen negatif çıkmaz. Sonlandırılan gebelik haftasına göre yavaş yavaş kanda azalır. Testi şu an yaptırmanın anlamı yok. Doktorunuza başvurun ve ultrasona girin.

Gebe kalabilir miyim?

28 yaşındayım. 13 ay doğum kontrol iğnesi kullandım, 2 ay önce bıraktım. Ara kanamam var. 3 senedir prolaktinim yüksek. Hipofiz adenomu vardı, kayboldu. Doktor başka hap verdi, prolaktin düştü. MR’da beyinde küçük bir kist gözüküyor. Hamile kalmam mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizi takip eden beyin cerrahı hamile kalmanızda sakınca görmediyse o zaman gebelik planlayabilirsiniz. Doğum kontrol iğnelerinin kanda etkisi bir süre devam edeceğinden yumurtlama hemen başlamaz. Birkaç ay içinde adetleriniz eski düzenine girer. Girmemesi halinde o zaman bir kadın doğum uzmanının sizi görmesi doğru olacaktır.

İlaç verdiler

23 yaşındayım. Sarımtırak renkte olan akıntı 1 haftadır kırmızımsı. Adetim yakın, doktora gittim. Ultrasonla baktı, enfeksiyon için hap ve ilaç verdi. Adet görmezsen tekrar kontrole gelmemi söyledi. Sizce doğru bir tedavi mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuz sizden vajinal kültür alarak çıkan sonuca uygun olarak tedavi verdiyse bu doğrudur. Ancak kırmızımsı renk akıntınız varken kültür almadan ne tür bir iltihap olduğunu anlamak mümkün olamaz.

Eğer doktorunuz sadece bakarak tedavi uyguladıysa bu yaklaşım pek doğru olmayacağından size önerim adetiniz bittikten sonra tekrar gidip muayene olmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder