Opr. Dr. Hande Akbaş Zorda kalmadıkca kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Zorda kalmadıkca kullanmayın

Ertesi gün hapları yüksek dozda hormon içeriyor, bazen ciddi yan etkileri ortaya çıkabiliyor, adetler düzensizleşebiliyor. Bu nedenle zorda kalmadıkça bu hapları kullanmayın. Hele ki emziriyorsanız süt vermeyi 7 gün süreyle kesin...

Gebelikte şeker testi yapıldı

25 haftalık hamileyim. 50 gram şeker testi yaptırdım. Sonuç 151 çıktı. Doktorum 100’ lük test istedi. Onun da sonuçlarını size yazıyorum. Acaba benim ne yapmam gerekiyor?

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sevgili okuyucum, 50 gram şeker yüklemeniz yüksek çıkmış. Ama bu sadece tarama testi olup esas tanı konulması için 75 ya da 100 gramlık şeker yükleme testleri yapılması gerekmektedir. Nitekim doktorunuz 50 gram şeker yüklemeniz yüksek çıktığı için doğru bir şey yapıp 100 gram şeker yüklemesi istemiş.

Haberin Devamı

Bu testin sonucuna göre de şeker düzeyleriniz normal çıkmış. Yani gebeliğe bağlı herhangi bir şeker hastalığınız bulunmamaktadır. Endişelenecek hiçbir sorun yok merak etmeyin lütfen...

Ertesi gün hapı kullanmak zorunda kaldım

1 yaşında çocuğum var, emziriyorum. Ertesi gün hapı kullanmak zorunda kaldım. Acaba çocuğuma yan etkisi nedir? İlacı aldıktan ne kadar sonra çocuğumu emzirmem mümkün? Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, korunma amacıyla ertesi gün haplarının kullanılmasını biz kadın doğum uzmanları pek sevmiyor ve çok zorunda kalmadıkça tercih etmiyoruz. Bu ilaçlar yüksek doz hormon içerip ciddi yan etkilere sahiptirler. Hele süte geçtiğinden emzirmeyi mutlaka kesmelisiniz. 7 gün süreyle çocuğunuzu emzirmemenizi öneririm.

Bu süre zarfında memelerinizde şişkinlik yaşamamak için sütünüzü sağıp atmanız en doğrusu olacaktır. Bu ilaçtan sonra adet kanamalarınızda düzensizlik yaşayabilirsiniz. Bu durum sizi endişelendirmesin. Tamamen ertesi gün hapına bağlı ortaya çıkacaktır. Nadiren bu ilaçlar işe yaramadığından gebelik oluşabilir.

Bu sebeple adetiniz gecikirse, bunu da aklınızda tutun. Benim size önerim bir daha böyle endişe yaşamamak ve bu ilaçlara başvurmak zorunda kalmamak için en güzeli bir uzmana başvurarak spiral taktırmanız ve bir daha gebelik kaygısı yaşamamanızdır.

Haberin Devamı

Kanser riskim var mı?

6 ay önce dış gebelikten ameliyat oldum. Dış gebelik metaryali haricinde ayrıca bir kist alındı. Patoloji raporunu size yazıyorum. İnternetten araştırdığım kadarıyla rahim kanseri olabilirmişim. Acaba ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dış gebelik ameliyatınız sırasında doktorunuz aynı zamanda rahminizden de biyopsi yapmış. Bana göndermiş olduğunuz sonuç rahim iç duvarından alınan patoloji sonucunuzdur. Normal bulgular içermekte olup kanserle hiçbir alakası yoktur, endişelenmeyin.

Bu patoloji sonucu göre alınan kist ya da dış gebelikle ilgili hiçbir bulgu içermemektedir. Eğer doktorunuz bunları da patolojiye göndermişse onların sonuçlarını ayrıca isteyin lütfen... Geçmiş olsun dileklerimle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder