Opr. Dr. Hande Akbaş Zorunlu değilseniz gebelikte ilaç almayın
HABERİ PAYLAŞ

Zorunlu değilseniz gebelikte ilaç almayın

Alerjisi olan ve tedavi gören anne adayı gebelikte ne olacağını, bebeğin durumunu soruyor. Hamilelikte bağışıklık sistemini etkileyen ilacı zorunlu değilse önermiyoruz. Doktorunuzla konuşmak en doğrusu.

Kasıklarımda ağrı var

Bir senelik evliyim. Eşimle 1 gün arayla 2 defa ilişkiye girdik. İkinci ilişkide eşim içime boşaldı. Şimdi kasıklarımda, sırtımda ve koltuk altımda ağrı var. İlişkinin üzerinden 1 hafta geçti. Adetime 1 hafta var. Hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sırt veya kasık ağrısı gebelerde görülür. Ama bu belirtiler sadece gebelerde değil, birçok hastalıkta olabilir. Gebeliğin güvenilir bulgularından biri kanda gebelik testi olan bhcg baktırmaktır. Ancak bu testle yorum yapılabilir. Şunu da unutmamak lazım, tek başına kanda gebelik testinin olumlu olması her şeyin iyi gideceğinin garantisi değildir. Bizim için en kesin gebelik bulgusu ultrasonda gebelik kesesini ve embriyoyu rahim içinde görmektir.

Haberin Devamı

Bebeğe zararlı mı?

3 aylık gebeyim. Benim ev tozlarına karşı alerjim var. 3 yıldır aylık alerji iğnesi yaptırıyordum. Aşının hamileliğime zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebelikte alerjik hastalıklar 2 türlü seyreder. Ya ataklar artar ya da ataklar sonlanır. Bu sebeple bağışıklık sistemini etkileyecek bir ilacı zorunlu bir durum yoksa çok önermiyorum. Biz daha çok alerjik astım ya da romatizmal hastalık gibi daha ağır durumlarda ilaçları kullanıyoruz.

Kıllanma ve sivilce çok

20 yaşındayım. Aşırı kıllanma ve sivilcelenmeden şikayetçiyim. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kıllanma ve sivilcelenmenin altında hormonal sebepler olabilir. Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı, muayene olmalı ve kan testleri yaptırmalısınız. Bunlarda etken bulunursa şikayetlerinizi kontrol altına alabilecek ilaçlar var, üzülmeyin. Nadiren kıllanma genetikten kaynaklanabilir. O zaman da lazer epilasyon gibi yollara başvurabilirsiniz.

Hamile miyim?

10 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Son hapım bittiğinde 7 günlük ara verdim ve adet gördüm. Ama sonra 17 gün hapı hiç kullanmadım. Şimdi hapı 10 gündür kullanıyorum, ilişkiye girdim. Acaba ben korundum mu? Gebe kalma ihtimalim var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları tarif edildiği şekilde kullanılmadığı sürece koruyuculuk oranı düşer ve adet düzeninizi bozar. Yaklaşık 10 gün ara verip başlamanız nedeniyle yumurtlama zamanına çok az kala ilaca başladığınızdan korunmasız ilişki yaşadıysanız gebelik olabilir. Dolayısıyla bu ay adetinizde gecikme olursa mutlaka kanda gebelik testi yaptırın ve bundan sonra ilacınızı daha düzeni kullanın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder