Oylum İzzetoğlu Erteleme sendromunu nasıl yeneriz?
HABERİ PAYLAŞ

Erteleme sendromunu nasıl yeneriz?

Öncelikle belirtmek isterim ki bu yazımı corona virüs bu kadar yayılmadan önce yazmıştım. Fakat şimdi düşününce, erteleme konusunda düşünmek ve bir şeyleri değiştirebilmek için en güzel zamandayız. Tüm dünyada yaşanan ve bu negatif gibi görünen durumu kendimize dönerek alışkanlıklarımızı, değiştirmek istediklerimizi düşünerek, farkındalığımızı arttırarak geçirirsek bu süreçten fayda sağlamış olarak çıkabiliriz.

Eğer erteleme sendromu başlığı ilginizi çekti ve bu satırları okuyorsanız sizin de benim gibi yaşadığınız erteleme sendromunuz var demektir. Dünyadaki her şeyin enerji ile döndüğüne inanan biri olarak, bugün dinlediğim ses kaydında erteleme yaptığım konuların erteleme enerjimden dolayı çözüme kavuşmayıp daha da erteleneceğini duymam, bu konuda harekete geçmem gerektiğini düşündürdü bana. Bu farkındalığı yaşamışken belki benim gibi ihtiyacı olanlar olabilir diye düşünerek yaşadıklarımı sizlerle de paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Ne oluyordu da ben tüm bunları erteliyordum?

Erteleme sendromunu nasıl yeneriz

Neleri ertelediğimi düşünürken başladım liste yapmaya. Evde nasılsa başka şampuan var diyerek almayı ertelediğim çok sevdiğim şampuanımı sipariş etmek, mutfaktaki erzak dolabını toplamak, uzun zamandır görüşmek isteyip de görmediğim bir arkadaşımı görmek için arayıp plan yapmak gibi. Sonunda önüme koca bir liste çıktı. Listeye şöyle bir uzaktan bakmak, tüm bunları erteleyerek aslında hayatın büyük kısmını da erteleyerek geçirdiğimi düşündürdü bana.

Sonra bu listedekileri tek tek tamamladığımı hayal etmeye başladım. Bir anda huzurla gülümsediğimi fark ettim. O an erteleme enerjisinin aslında beni nasıl aşağı çektiğini ve bir şeyleri erteledikçe daha çok şeyi ertelemeye başladığımı anladım. Artık durumun kontrolünü elime alıp alışkanlıkları değiştirmenin zamanı gelmişti.

Bu farkındalık ile koçlukta da sık sık kullandığımız şu soruyu getirdi aklıma. Ne oluyordu da ben tüm bunları erteliyordum?

Hepsinin farklı bir sebebi olmakla beraber ortak sebep şu: Bir kere erteleme enerjisine girmek zamanla daha çok şeyi ertelemeye başlamama sebep olmuştu.

Belirsizlik ve bilinmezlikler

Bununla beraber internette yaptığım araştırmada da ertelemenin başkaca sebeplerini gördüm. Bunların bazıları da benim için geçerliydi.

Haberin Devamı
  • Mükemmeliyetçilik erteleme sendromunun en önemli sebebinden biriydi ve bende de fazlası ile mevcuttu. Bir işi mükemmel yapacağınıza inanmıyorsanız, işi yapmaktan kaçıyorsunuz
  • Yapılması gereken iş için istekli değilseniz başlamak için yeteri kadar motive olamıyorsunuz
  • Belirsizlik ve bilinmezliklerin de bu sendromun en önemli sebeplerinden biri olduğu yazıyordu. Bir iş için ne kadar zaman ayıracağınızı, nasıl ve nereden başlayacağınızı kestiremiyorsanız, bir sonraki güne atıyorsunuz. Sonra bir ertesi güne. Sonra bir ertesi güne.
  • Başarısızlık korkusu da büyük nedenlerden biri olabiliyormuş. Halbuki, yapmayarak zaten başarısız olmuş olmuyor muyuz?

Tüm bu sebepleri okuduktan sonra, "Ne yapsam da tek tek bu listeyi tamamlamaya başlasam?" diye düşündüm. Listeyi bir anda bitiremezdim. Zamana ihtiyacım olacağı kesindi. Fakat hızlıca motive olacağım konuların yanlarına yıldız koymak, daha hızlı motive olacağımı düşündürdü bana. Her birini bitirdikçe çizdim üstünü. İlginç olan. tek bir yapılacağın üzerini çizince bile içimde büyük bir rahatlama oldu.

5 saniye kuralı

Peki hedefime ulaşırken hiç mi ertelemek istediğim zaman olmadı? Elbette ki oldu. O zaman da tüm listeyi bitirdiğimi hayal ettiğim ana gittim. Duyduğum mutluluğu tekrar hissettim. Sonrasında kendime daha önceden öğrendiğim ve denediğimde başarılı olduğunu gördüğüm bir yöntemi hatırlattım. 5 saniye kuralı. Yani listedekilerden birini yapmaya niyet ettiğiniz anda gözlerinizi kapatıp 5'ten geriye doğru sayıp işe koyulmak ve beni hiçbir şeyin durdurmasına izin vermemek. O 5 saniyelik arada, bir karar vermeden hemen önce gözünüzü açıp kontrolü elinize alırsanız iş bitmiştir.

Haberin Devamı

Tüm bu yaşadıklarımdan öğrendiğim de aslında her zaman kontrol bizde.

Durumu kabul edin ve alışkanlığınızı değiştirmeye çalışın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder