Oylum İzzetoğlu Z kuşağıyla iletişim kurmak ve ebeveyn koçluğu
HABERİ PAYLAŞ

Z kuşağıyla iletişim kurmak ve ebeveyn koçluğu

İçinizde ebeveyn koçluğunu deneyimleyen mutlaka olmuştur. Bu niş koçluğa duyduğum özel ilginin sebebi, ebeveynlerin kendi davranışlarına dışarıdan bakıp gözlemlemeden, çocuklarıyla doğru iletişim kurmalarının çok kolay olmadığını deneyimlemiş olmam... Hatta bu konuda, "Ebeveynler değişmeden çocuklar değişmez" şeklinde çok net bir inancım var. Çünkü ebeveyn-çocuk ilişkisi, iki taraflı iletişim gerektiriyor. Her ilişkide olduğu gibi bu ilişkide de birbirini anlayabilmek, empati kurabilmek, karşındakini yargılamadan anlamaya çalışarak dinlemek ve kendini ifade edebilmek çok önemli. Çocuklarımız da birer birey. Ebeveynler olarak bizlerin görevi onları en doğru şekilde yetiştirmek için zaman zaman yol gösterip zaman zaman da kendi doğrularını bulmalarına yardımcı olmak. Bir çocuğun ya da gencin kendi doğrusunu bulabilme sürecinde en önemli desteklerden biri, ailesinden kabul ve değer gördüğünü hissetmektir.

Haberin Devamı

Çocuğa değer vermek nedir?

Z kuşağıyla iletişim kurmak ve ebeveyn koçluğu

"Canım oğlum, sen benim için çok önemlisin, değerlisin" gibi söylemler yerine, ona değerli olduğunu hissettirecek davranışlardan bahsediyorum aslında. Bu davranışların en basitiyle, ailenin içinde çocuğun da söz sahibi olmasını sağlayarak başlayabilirsiniz işe. Çocuğuna söz hakkı vermeden büyüten kaç aile var hiç düşündünüz mü? Siz de X kuşağı bir ebeveynseniz, "Ayıp, saygısızlık etme, sus, büyüklerinin yanında söze girilmez, ayak ayak üstüne atılmaz, sen daha çocuksun, anlamazsın" gibi cümleleri sık sık duyarak büyümüş ve aynı şekilde anne babanızın eğitim şekli ve söylemleriyle kendi çocuğunuzu büyütmeye çalışıyor olabiliriz. Eğer durum böyleyse çocuğunuzla iletişim kurma adına doğru yolda olmadığınızı söyleyebilirim. Sizlerden farklı değerlere sahip Z ve Alfa kuşağı olan çocuklarınız maalesef bu yöntemlere direnç gösterip söylediklerinizi hiç anlamayacak ve karşı çıkacaktır.

Çünkü onların bambaşka değerleri var. Mesela;

  • Özgüven
  • Özgürlük
  • Otoriteye ve kurallara karşı olmak
  • Geleneksellikten uzak olmak
  • Kuralları sorgulamak
  • Yenilikçi olmak

Çocuklara değer vermek ve onların duygularını olduğu gibi kabul ettiğimizi hissettirmek için önce biz onların değerlerini kabul etmeliyiz. Oldukları gibi kabul edildiklerini hissettikleri anda tüm kalkanları inecek ve iletişim kanalları açılacaktır. Tıpkı her insanın anlaşıldığını hissettiğinde yaptığı gibi... Böylece aile olarak koyduğunuz sınırları da daha kolay kabul edeceklerdir.

Haberin Devamı

Ebeveynler neler yapabilir?

Z kuşağıyla iletişim kurmak ve ebeveyn koçluğu

  • Çocukları azarlamadan nasıl konuşup onları anlamaya çalışabilir.
  • İletişimi zorlaştıran ifade kalıplarını düşünebilir.
  • Bu kalıpları nasıl değiştireceğini bulabilir. nasıl değiştirebiliriz?

Önce kendinizi anlayın. Sonrasında çocuğunuzu anlamak kendiliğinden gelecektir. Unutmamalı ki ebeveynlerin davranışları değiştiğinde çocukların davranışları da otomatik olarak değişir. Çünkü sen değişirsen dünyan değişir.

Yenilikleri öğretmeye ebeveynlerinden başlayan harikulade Z kuşağı çocuklarımızı anlamak ve sevgi ile kucaklamak dileği ile...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder