Bayramda sağlıklı beslenme rehberi: İkramları abartmadan tüketin

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Bayramda sofralar her zamankinden daha çeşitli besinler içerir. Börekler, el yapımı tatlılar, sarmalar, dolmalar... Bütün bu besinleri reddetmek zor olsa da neyi ne kadar, nasıl ve ne zaman yiyeceğinizi bilirseniz bayramı kilo almadan atlatabilirsiniz. Diyetisyen Sanem Apa, bayram beslenmesinde dikkat etmeniz gerekenleri anlatıyor.

KAHVALTI IÇIN TÜKETEBILECEĞINIZ BESINLER: 

 1 adet haşlanmış yumurta 

 3-4 parmak kalınlığında peynir 

 2 ceviz veya 5-6 adet zeytin

 1 dilim tam buğday ekmeği l Avuç içi kadar ev yapımı börek 

 Kahvaltı salatası

MALZEMELER: Yarım demet maydanoz Yarım demet dereotu 1 adet yeşil biber 1 adet kırmızı biber Domates, salatalık, limon 1-2 çorba kaşığı nar ekşisi l 1 tatlı kaşığı zeytinyağı Tuz, karabiber, zerdeçal 

HAZIRLANIŞI:

Tüm malzemeler küçük küçük doğranır ve karıştırılır. Dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

Her şeyden az az kuralını benimseyin

Bayram için yağlı hamurlu yiyecekler hazırlama fikrini tekrar gözden geçirin. Ailenize daha sağlıklı seçenekler sunun. Çok sayıda özel yemek hazırlamak hem sizin için büyük bir fiziksel yorgunluk hem de sevdiklerinizin beslenmesi için bir risk haline gelebilir. Bayramı sadece yemek yeme eylemi olarak değil, ailenizle bir araya gelmek, onları dinlemek ve sevginizi anlatmak için bir fırsat olarak değerlendirin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, tüketilen yemek miktarını artırabilir. Küçük tadımlıklar alarak sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın. Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına özen gösterin. Kızartmalardan kaçının. Bol su için. Güne başlarken mide hassasiyetiniz yoksa limonlu suyu tercih edin. Bayram ile birlikte alkol alımında artış olabiliyor. Tüketimleri sınırlamak hem kalori alımı hem de karaciğer sağlığı açısından önemli. Bitki çayı için Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlısı tercih edin.Fırınlama, buğulama, haşlama yöntemleri ana yemeklerde kullanılabilir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için sebze ve meyve tüketimini artırın. Mide sağlığınız için yemekleri çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. Çay, kahve, gazlı ve kolalı içecekleri fazla miktarda tüketmemelisiniz. Çay ve kahve yerine aromalı bitki çayları deneyin.

YEMEK YERİNE GÖRÜNTÜLÜ SOHBET 

Tam kapanma nedeniyle sevdiklerimizle bayram sofralarında bir araya gelmek bu yıl mümkün olmasa da onlara mutlaka zaman ayırın, görüntülü görüşmeler yapın. Bayramı sevdiğiniz yemekleri yemek için değil, yakınlarınızı mutlu edecek bir fırsat olarak görün. Su içmeyi asla ihmal etmeyin. Ramazan boyunca azalan su tüketimini 2.5-3 litreye çıkarın. Su besinlerin sindirimini kolaylaştırır, atık maddelerin vücuttan uzaklaştırır, eklem sağlığını korur.

ÇOCUKLARA AŞIRI ŞEKER VERMEYİN

Çocuklarınızın da beslenmesine dikkat edin. Aşırı şeker ve şekerli ürünler çocukların ağız ve diş sağlığı açısından sakıncalı. Ayrıca mide ve bağırsak hassasiyetine de sebep olur. Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi çocukların iştahını kapatır. Bu da sağlıklı ana yemekleri ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaları reddetmelerine yol açar. Bayramda çocukların sürekli şeker ve çikolata tüketmesi yerine sütlü tatlı ve meyve yemelerini sağlayın.

HAVUÇLU CEVİZLİ TRÜF

MALZEMELER:

 8 adet etli iri hurma 

 1 küçük boy havuç 

 6 adet ceviz içi 

 1 çay kaşığı toz tarçın 

1 çay kaşığı toz zencefil 

 70 g bitter çikolata 

HAZIRLANIŞI: Hurmalarım çekirdeklerini çıkarın. Yumuşaksa suda bekletmeniz gerekmez. Havucu rendenin ince ucuyla rendeleyin. Hurmaları, rendelenmiş havuçları, irice kıydığınız ceviz içlerini, tarçın ve zencefili rondodan geçirin. Hazırladığınız harcı avuç içinizde dilediğiniz boyda yuvarlayıp şekillendirin. 1 saat derin dondurucuda dinlendirin. Benmari usulü erittiğimiz bitter çikolatayı derin dondurucudan çıkardığımız toplara çatal yardımıyla bandırıp çıkarın. 5 dakika dinlendirdikten sonra servis edin

KAKAOLU YULAF EZMESİ

MALZEMELER:

2 çay bardağı yulaf ezmesi 

1 yemek kaşığı pekmez 

1 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu 

2 yemek kaşığı süt 

1 tatlı kaşığı kakao 

1 çay kaşığı Türk kahvesi 

1 adet muz l 7 adet hurma  

4 adet gün kurusu 

NOT: Hurmaları 10-15 dakika sıcak suda bekletin, blendırdan geçirin. Yulafı 1 çay bardağı su veya sütte pişirin. Bütün malzemeleri karıştırın. Üzerine Hindistan cevizi ekleyin.


Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder