Özgür Gökmen Çelenk Bayramda sağlıklı beslenme rehberi: İkramları abartmadan tüketin
HABERİ PAYLAŞ

Bayramda sağlıklı beslenme rehberi: İkramları abartmadan tüketin

Bayramda sofralar her zamankinden daha çeşitli besinler içerir. Börekler, tatlılar, sarmalar, dolmalar... Bütün bu besinleri reddetmek zor olsa da neyi ne kadar, nasıl ve ne zaman yiyeceğinizi bilirseniz bayramı kilo almadan atlatabilirsiniz. Diyetisyen Sanem Apa, bayram beslenmesinde dikkat etmeniz gerekenleri anlatıyor.

Hafif bir kahvaltıyla güne başlamanız en doğrusu. Bu şekilde gün içinde yapacağınız akraba ziyaretlerinde besin alımını ayarlamanız kolaylaşabilir.

KAHVATI MENÜSÜ İÇİN ÖRNEK BESİNLER:

Haberin Devamı
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 3-4 parmak kalınlığında peynir
  • 2 ceviz veya 5-6 adet zeytin
  • Maydanoz salatası (Malzemeler: Yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, 1 adet yeşil biber, 1 adet kırmızı biber, domates, salatalık, limon, 1-2 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, zerdeçal. Hazırlanışı: Tüm malzemeler küçük küçük doğranır ve karıştırılır. Üzerine limon, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve baharatlar eklenir. Dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.)
  • 1 dilim tam buğday ekmeği
  • Avuç içi kadar sebzeli ev yapımı börek

HER ŞEYDEN AZ AZ KURALI

  • Bayram için yağlı, hamurlu yiyecekler hazırlama kararınızı tekrar gözden geçirin. Misafirlerinize daha sağlıklı seçenekler ikram edin.
  • Çok sayıda özel yemek hazırlamak hem sizin için fiziksel yorgunluk hem de sevdiklerinizin beslenmesi için bir risk haline gelebilir. Bayramı sadece yemek yeme eylemi olarak değil, sevdiklerinizi görmek, onları dinlemek ve sevginizi anlatmak için bir fırsat olarak değerlendirin.
  • Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması yenilen yemek miktarını artırabilir. Küçük tadımlıklar alarak sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın.
  • Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına özen gösterin. Kızartmalardan kaçının.
  • Bayram ile alkol alımında artış olabiliyor. Tüketimi sınırlamak hem kalori alımı hem de karaciğer sağlığı açısından önemli.

ZİYARETLERE YÜRÜYEREK GİDİN

  • Bayram ziyaretlerine mümkünse yürüyerek gitmek gün içindeki hareketinizi artırır, sindirim sisteminizi rahatlatır.
  • Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlılarını tercih edin.
  • Her ikram edilen lezzetli besinleri kabul etmemeye özen gösterin.
  • Çay, kahve, gazlı ve kolalı içecekleri fazla miktarda tüketmeyin. Çay ve kahve yerine aromalı bitki çayları deneyin.
  • Su içmeyi ihmal etmeyin.

ÇOCUKLARDA ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT!

Özellikle büyüme ve gelişme döneminde ağız ve diş sağlığı aşırı şeker ve şekerli ürünlerden olumsuz etkilenir. Şekerli ürünler mide-bağırsak hassasiyetine sebep olur, çocukların iştahını kapatır. Bu da sağlıklı ana yemekleri ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaları reddetmelerine yol açar.

PRATİK BAYRAM TARİFLERİ

Havuçlu Cevizli Truff

Malzemeler:

  • 8 adet etli iri hurma
  • 1 küçük boy havuç
  • 6 adet ceviz içi
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 70 g bitter çikolata

Hazırlanışı:

  • Hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Yumuşaksa suda bekletmeniz gerekmez.
  • Havucu rendenin ince ucuyla rendeleyin.
  • Hurmaları, rendelenmiş havuçları, irice kıydığınız ceviz içlerini, tarçın ve zencefili rondodan geçirin.
  • Hazırladığınız harcı avuç içinizde dilediğiniz boyda yuvarlayıp şekillendirin.
  • 1 saat derin dondurucuda dinlendirin.
  • Benmari usulü erittiğimiz bitter çikolatayı derin dondurucudan çıkardığımız toplara çatal yardımıyla bandırıp çıkarın.
  • 5 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.

Kakaolu yulaf ezmesi

Malzemeler:

  • 2 çay bardağı yulaf ezmesi
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı Türk kahvesi
  • 1 adet muz
  • 7 adet hurma
  • 4 adet gün kurusu

Hazırlanışı: Hurmaları 10-15 dakika sıcak suda bekletin, blendırdan geçirin. Yulafı 1 çay bardağı su veya sütte pişirin. Bütün malzemeleri karıştırın. Üzerine Hindistan cevizi ekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder