Özgür Gökmen Çelenk Besin destekleri ağrıyı kesmeye yardımcı olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Besin destekleri ağrıyı kesmeye yardımcı olabilir

D vitamini, magnezyum, kolajen, omega 3... Dr. Demirhan Dıraçoğlu’na göre, bu destekler doktor kontrolünde kullanıldığında eklem ve kas ağrılarının giderilmesine etkili olabiliyor. İstanbul Tıp Fakültesi’nden Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu anlatıyor...

BESİN DESTEĞİ NEDİR?

Besin destekleri sağlıklı vücut fonksiyonları için gerekli olan ancak yiyecek içeceklerimizle yeterli miktarda alamadığımız bazı besinlerin takviye gıda olarak alınmasını sağlayan ürünlerdir.

Haberin Devamı

HERKES BESİN DESTEĞİ KULLANMALI MI?

Hayır. Aslında sağlıklı besleniyorsanız, gerekli besinleri yiyecek ve içeceklerle alabiliyorsanız besin desteğine ihtiyacınız yok. Ancak ne yazık ki hemen hiçbirimiz bu kadar dengeli ve sağlıklı beslenmiyoruz.

AĞRI TEDAVİSİNDE BESİN DESTEKLERİNİN YERİ VAR MI?

Aslında şöyle ifade etmek daha doğru olur. Adı üzerinde “destek”. Yani bu bir tedavi değil. Amaç mevcut tedaviyi desteklemek, tedavinin başarısını artırmak. Ağrı tedavisi kolay bir iş değil. Aynı hastalığa sahip olsa bile, her kişideki ağrı nedeni farklı olabilir. Aslında başarılı bir tedavinin temelinde ağrının nedenini doğru olarak ortaya koymak yatar. Bunun için detaylı bir muayene ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Bundan sonraki adım, kişinin özelliklerine uygun tedavi programının hazırlanmasıdır. İşte bu noktada tedavi programı besin destekleri ile takviye edilebilir.

AĞRI TEDAVİSİNDE HANGİ BESİN DESTEKLERİ KULLANILABİLİR?

Bu sorunun cevabını şöyle verelim: Öncelikle hangi ağrı tipi olduğuna bağlı olarak değişir. Eklem ve kas ağrıları bizim en çok uğraştığımız ağrı çeşitleri. Bu ağrıların aslında pek çok farklı nedeni var. Özellikle ileri yaşlarda kireçlenme ağrısına çok rastlıyoruz. En sık el parmakları ve dizler etkileniyor. Örneğin bu tip ağrılarda kullandığımız besin destekleri arasında kolajen peptitler, avokado-soya özütleri, kurkumin ve glikozaminleri (eklem kıkırdağında bulunan önemli bir yapı taşı) sayabiliriz. Eğer öncelikli sorun kas ağrıları ise magnezyum desteği önemli. Özellikle magnezyum malat ve bisglisinat tuzları kaslar üzerinde etkilidir. Yine D vitamini takviyesi çok önemli, özellikle yeterince besinlerden alınamıyor ve güneşe çıkılamıyorsa... D vitamini kullanılırken belli aralıklarla kan D vitamini düzeyine bakılmalı.

Haberin Devamı

KOLAJEN KULLANIMI SON DÖNEMDE ARTTI. FARKLI AMAÇLARLA, HATTA GÜZELLİK ÇİN BİLE KULLANILIYOR. SİZ BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Tabii ben sadece kendi uzmanlık alanımla ilgili olarak kolajen peptitleri kullanıyorum. Ancak dediğiniz gibi bu konu son dönemde çok güncel. Öncelikle şunu söylemeliyim ki tüm kolajenler aynı değil. Tavuktan, sığırdan ya da balıktan elde edilenler mevcut. Bu kolajenlerin işlenme şekli, molekül büyüklüğü ve miktarları da farklı. Ben özellikle deniz kaynaklı kolajenleri tercih ediyorum. Ek olarak kullanılacak kolajen uygun, küçük parçalara ayrılmış durumda olmalı ki bağırsak hücrelerinden rahatlıkla emilebilsin. Bunlara dikkat edilmeli. Söylediğiniz gibi farklı alanlarda etkileri var. Eklem sağlığını korumak, hafızayı desteklemek, kan basıncının kontrolüne yardım etmek ve cilt sağlığı için kullanılabilir.

Haberin Devamı

AĞRI TEDAVİSİNDE BESİN DESTEĞİ HER ZAMAN KULLANILMALI MI?

Hayır. Gerekli durumlarda kullanılmalı. Ağrı tedavinde pek çok farklı seçenek var. Ağrı kesiciler, çeşitli iğne tedavileri, fizik tedavi, manuel tedaviler, korunma ve egzersizler bunlar arasında sayılabilir. Hastaya uygun bir plan yapılmalı. Besin destekleri tedavi kombinasyonlarında yerini alabilir. Ağrı tedavisinin püf noktası şudur: Hastanın ağrısını en kısa sürede mümkün olan en az yan etki ile kesmek. Eğer bu yapılırsa hastanın hekime güveni artar ve hekimin önerilerine daha iyi uyum sağlar. Bazen kalıcı iyileşmeler elde etmek için yaşam tarzında da değişiklikler yapmak gerekebilir. Örneğin kilo vermek, uykuyu düzene sokmak, duruşu düzeltmek gibi. İşte bu değişikliklerin yapılabilmesi için hastanın ağrısının kontrol altında olması gerekir. Besin destekleri bu noktada çok işimize yarayabilir.

DESTEKLER DOKTOR KONTROLÜNDE Mİ KULLANILMALI?

Evet. Farklı desteklerin farklı etkileri olabilir. İlaçlarla etkileşebilir. Gereksiz yere kullanımları azaltmak açısından en doğrusu bu tip desteklerin doktor takibinde kullanılmasıdır.

EN SIK BUNLAR KULLANILIYOR

Ağrı tedavisinde sık kullanılan besin destekleri:

  • Kolajen peptitler
  • Avokado-soya özütleri
  • Kurkumin (zerdeçal)
  • Glikozamin (eklem kıkırdağında bulunan önemli bir yapı taşı) ve kondroitinler (kıkırdak yapısını destekleyen madde)
  • Boswelia (akgünlük)
  • Omega 3 destekleri
Sıradaki haber yükleniyor...
holder