Özgür Gökmen Çelenk Fazla kilonuzu verin, akciğerleriniz rahatlasın
HABERİ PAYLAŞ

Fazla kilonuzu verin, akciğerleriniz rahatlasın

İdeal kiloya ulaşan astımlı hastalarda belirtiler kolay kontrol altına alınıyor, akciğer fonksiyonları da daha rahat düzeliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal astımla ilgili soruları yanıtladı.

ASTIM MESLEKLERE BAĞLI ORTAYA ÇIKABİLİR Mİ?

Evet, iş yeri ortamında bulunan bir alerjenle temas sonucunda ortaya çıkabilir. Yakınmalar işe girdikten sonra başlıyor, iş yerinden uzaklaştıktan sonra ortadan kalkıyorsa mesleğe bağlı astım akla gelmeli. Meslek astımında kişi iş yerinde kendisini rahatsız eden faktörle karşılaştığında, öksürük krizleri, nefeste daralma, hapşırık nöbetleri, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, hırıltılı solunum başlar. Bu kişilerde genellikle iş yeri dışında şikayetler hafifler veya kaybolur. Tatil zamanında şikayetler yoktur.

Haberin Devamı

HANGİ MESLEKLER ASTIM İÇİN DAHA RİSKLİ?

Mesleksel astım en sık kuaförler, boyacılar, fırıncılar, çiftçiler, hayvancılıkla uğraşanlar, biyolojik maddelerle çalışanlar (laborantlar, deterjan sanayinde çalışanlar), marangozlar, keresteciler, boyacılar, kimyagerler, lastik eldiven kullananlar ve gıda sektöründe çalışanlarda görülür.

ASTIMLI BİR ÇOCUK İÇİN MESLEK SEÇİMİ ÖNEMLİ Mİ?

Evet. Çünkü astım kontrolünde alerjenden, her türlü toz, koku ve dumandan uzak durmak çok önemli. Buna dikkat edilmediğinde ilaçlar düzenli kullanılsa bile hastalığın kontrol edilmesi güçleşir.

ŞİŞMANLIK ASTIM İÇİN RİSK FAKTÖRÜ MÜ?

Evet. Ancak bu, ‘Astım yalnızca şişman kişilerde görülür’ anlamına gelmemeli. Kilo veren astımlı hastada belirtiler daha rahat kontrol altına alınır, akciğer fonksiyonları daha rahat düzelir. Ağır astımlı hastalarda; hareket azlığı, spor yapamama ve kortizon kullanımı şişmanlığa katkıda bulunabilir.

ÇOCUKLAR İÇİN DE AYNI RİSK VAR MI?

Çocuklarda da hareket azlığı, kortizon kullanımı, spor yapamama ve arkasından gelecek fazla kilolar bir kısırdöngü yaratabilir.

ASTIMLI HASTA SPOR YAPABİLİR Mİ?

Astımlı kişinin spor yapmasında bir kısıtlama yok. Hastalara en çok yüzme ve su sporlarını öneriyoruz. Bu sporlar çocuklarda akciğer kapasitesini artırır. Ancak atletizm, futbol gibi sporları çok fazla önermiyoruz.

Haberin Devamı

ASTIMLI ÇOCUKLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİNE KATILABİLİR Mİ?

Elbette. Dersin hemen öncesinde, rahatlatıcı ilacını alan çocuk, rahat bir şekilde derse devam edebilir. Ama öğretmenin çocuğun hastalığı hakkında bilgilendirilmesi önemli.

 

 

 

YEMEK PİŞİRİRKEN ASPİRATÖR AÇILMALI

Alerjik astımın en önemli tetikleyicilerinden biri nemli ortamlarda üreyen küf mantarları. Bu nedenle nemli ortamlar astımlı hasta için uygun değil. Astımlı kişinin yaşadığı evde nem belli bir oranda olmalı. Ev içinde çamaşır kurutmayı önermiyoruz çünkü nemi artırır. Yine yemek ve banyo buharı evin içine dağıldığında nem artacağı için ev iyi havalandırılmalı, yemek pişerken aspiratör kullanılmalı. Küf mantarları güneş görmeyen karanlık ortamları sever. Özellikle banyo, bodrum, ıslak çamaşırlar, ıslak halı ve kilimler küflerin üremeleri için uygun yerler. Banyonun kuru tutulması, nemli duvar kağıtlarının değiştirilmesi küflere karşı alınabilecek önlemler arasında

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder