Özgür Gökmen Çelenk Göbeğiniz varsa tansiyon hastası olmaya adaysınız
HABERİ PAYLAŞ

Göbeğiniz varsa tansiyon hastası olmaya adaysınız

Bel çevresi 100 santimden fazla erkeklerin ve 88 santimden fazla kadınların dikkatine!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Asil İşçi anlatıyor:

Fazla kilonun tansiyon üzerindeki etkisi nedir?

Kilo fazlalığıyla kan basıncı yüksekliği arasında yakın bir ilişki olduğu oldukça kesin. Bu ilişki özellikle gençlerde görülen hipertansiyonda, insülin direnci ve metabolik sendromu olanlarda daha da belirgin. Kilo fazlalığı ve hipertansiyon ilişkisine odaklandığınızda dikkat etmeniz gereken, hangi kiloda olduğunuzdan çok, ne kadar yağlı olduğunuz ve yağlarınızı nerede biriktirdiğinizdir. Eğer gereğinden fazla yağlı biriyseniz ve o yağlar karnınızda, göbeğinizde ise kilo sorunu ile hipertansiyon problemi arasındaki ilişki çok daha açık ve nettir. Bel çevresi 100 santimden fazla erkeklerin, 88 santimden fazla kadınların hipertansiyon sorunlarının çözümü için ilk yapacakları şeylerden biri bel çevrelerini inceltmek yani fazla yağlardan kurtulmak olmalı. Ünlü Framingham çalışmasının sonuçlarına göre; kilodaki her yüzde 10’luk artış tansiyonu 7 mmHg artırıyor. Sadece kilo fazlalığı sorunu tansiyona yakalanma ihtimalini 2-6 kat artırıyor.

Haberin Devamı

24 saatlik tansiyon holteri nedir?

Hastanın tansiyonunu 24 saat kaydeden bir cihazdır. Hasta üzerinde cep telefonu büyüklüğünde elektronik bir cihaz taşır. Böylece belli aralıklarla hastanın tansiyonu ölçülüp kaydedilir.

Tansiyon holteri neden uygulanır?

  • Yüksek tansiyon (hipertansiyon) tanısının kesinleştirilmesinde,
  • Beyaz önlük tansiyonu şüphesi varlığında,
  • Hipertansiyon tedavisi gören hastalarda tedavinin etkisini ve başarısını değerlendirmek için,
  • Gece-uyku saatlerinde yüksek tansiyon şüphesi olanlarda,
  • Çeşitli ölçümlerde bulunan kan basıncının değerlerinde aşırı değişkenlik olduğunda tansiyon holteri istenir.

UZUN YOLCULUKLARDA BACAKLARINIZI HAREKET ETTİRİN

Tansiyon ilaçlarını düzenli alan, tansiyon takiplerinde herhangi bir sorun olmayan hipertansiyon hastaları için uzun yolculuk yapılmasına engel bir durum yok. Ancak uzun süreli oturmalarda bacak damarlarında pıhtı oluşmasını engellemek için molalarda mutlaka hareket etmek, bacak kaslarını çalıştırmak gerekiyor.

İLACINIZIN YAN ETKİSİ OLURSA DOKTORUNUZU BİLGİLENDİRİN

Dr. Asil İşçi, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların sık görülen yan etkilerini şöyle sıralıyor:

  • TANSİYONDA AŞIRI DÜŞÜŞ: Bazı tansiyon ilaçları, tansiyonu fazla düşürerek baş dönmesi, sersemlik hissi, halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü yapar. Özellikle yaşlı hastalarda, kanın beyin gibi hayati organlara ulaşması için asgari bir basınca ihtiyaç vardır. Tansiyonun aşırı düşmesi, zaten kireçlenmiş olan damarlardaki kan akımını azaltarak baş dönmesi, sersemlik, yorgunluk yapabilir. Bazı hastalar birden kalkınca başlarının döndüğünü söylerler.
  • KURU ÖKSÜRÜK: Tansiyon ilacınızın kutusunda ACE grubu yazıyorsa gıcık şeklinde kuru öksürük ortaya çıkabileceğini unutmayın. Önceden uyarılmayan hastalar öksürük şikayeti ile doktor doktor gezerler.
  • SIK İDRARA ÇIKMA: Aslında sık idrara çıkmak diüretik içeren tansiyon ilaçlarının yan tesiri değil, etki mekanizmasıdır. İlacı sabah kalkar kalkmaz almaya dikkat etmek gerekir.
  • AYAKLARDA ŞİŞLİK: Başta Amlodipin olmak üzere kalsiyum kanal blokerleri vücutta su tutulmasına neden olarak ayakta şişmeye neden olurlar.
  • CİNSEL SORUNLAR: Bazı tansiyon ilaçları erkeklerde sertleşme sorunu yapabilir. Bu etki beta bloker ve kalsiyum antagonisti grubu ilaçlarda sık görülür. İlacı hemen kesmek yerine doktorunuzla konuşup ilaç değişikliği veya doz değişikliği yapmak daha doğru.
  • KALP HIZINDA YAVAŞLAMA: Bazı tansiyon ilaçları kalp hızında yavaşlama yapar. Özellikle beta bloker grubu tansiyon ilaçları kalp hızında yavaşlamaya neden olabilir. Nabzınızın dakikada 50’nin altına inmesi halinde doktorunuza haber verin.
  • ALERJİK REAKSİYON: Tansiyon ilaçları çok nadir olarak alerjik deri döküntüleri ve kaşıntılara neden olabilirler.
  • MEMEDE BÜYÜME: Bazı tansiyon ilaçları memede büyümeye neden olur. Erkeklerin pek istemeyeceği bir yan tesirdir.
  • KABIZLIK: Tansiyon ilaçlarının sık görülen bir yan tesiridir. Bol su içerek ve basit önlemlerle sorunu çözebiliyorsanız fazla bir önemi yoktur.
  • SIRT AĞRISI: Bazı tansiyon ilaçlarının, özellikle ARB grubu ilaçların sırt ağrısı yapabildikleri bildirilmiş.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder