Özgür Gökmen Çelenk Korunmasız güneş cildinizi erken kırıştırır
HABERİ PAYLAŞ

Korunmasız güneş cildinizi erken kırıştırır

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, yazın cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor

Doğum kontrol haplarına dikkat

Korunmasız şekilde güneşe maruz kalmak yanıklara, güneş lekelerine ve cilt kuruluğuna yol açar. Uzun vadede de cilt kanseri riskini artırır. Bu arada antibiyotikler, doğum kontrol hapları, isotretinoin içeren ilaçlar ve bazı kozmetik ürünler, derinin güneş ışınlarına karşı duyarlılığını artırır. Bu tür ilaçlar kullanıyorsanız güneş konusunda çok daha dikkatli olun.

Haberin Devamı

Kaz ayaklarına karşı güneş gözlüğü

Yaz mevsiminin olmazsa olmazı yüksek faktörlü güneş koruma kremleri olmalı. Bu ürünler güneşin zararlı ışınlarını cildinizden geri yansıtarak sizi istenmeyen sonuçlardan korur. Cildiniz için alabileceğiniz bir diğer önlem UV ışınlarına karşı etkili olan bir güneş gözlüğü kullanmak. Gözlük hem göz sağlığınızı korur hem de kaş araları ve göz kenarlarında (kaz ayakları) kırışıklık oluşumunu azaltır. Açık renk giysiler kullanmak, güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamak, alınabilecek diğer önlemler arasında.

Islak kıyafetle durmayın

Islak deniz kıyafetleri mantar oluşumuna yol açar. Özellikle meme altı, kasık, ayak parmak araları gibi bölgeler deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra iyi kurulanmalı, mümkünse kuru giysiler giyilmeli. Yine deniz ve havuz çevresinde çıplak ayakla dolaşılmamalı.

Deniz suyu cildinizi kurutmasın

Cilt yüzeyinde kalan deniz tuzu, güneşin de etkisiyle ciltte pullanma ve kuruluğa sebep olur. Denizden çıktıktan sonra vücudunuzu tuzdan arındırmak için duş alın, ardından nemlendirin, en son güneş kremi uygulayın.

BAZI İŞLEMLERDEN YARARLANABİLİRSİNİZ

Estetik işlem ve uygulamalar her mevsim yapılabilir. Ancak iyileşme süreleri ve hastaların tatil planları göz önüne alındığında, bu mevsimde iyileşme süresi kısa olan, cerrahi uygulama içermeyen, deniz ya da havuza girmeye engel oluşturmayacak işlemler hastalar tarafından daha çok tercih edilir. Botoks özellikle yaz döneminde hastalara büyük rahatlık sağlar. Bu mevsimde göz kısılması nedeniyle meydana gelebilecek kırışıklıklar, “koruyucu botoks” uygulamasıyla engellenebilir. Koruyucu botoks ile ilgili bölgedeki kaslar bloke edilir. Böylece güneşli havalarda özellikle göz çevresinde meydana gelebilecek kırışıklar oluşmadan önlenir. Botoks ayrıca terleme tedavisinde de etkin şekilde kullanılır. Sıcak havalarda aşırı terlemenin verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırır. Bir başka yöntem, nemlendirici özelliği olan hyalüronik asit dolgulardır. Güneş, havuz ve denizin cilde kaybettirdiği nemi geri kazandırır; parlak ve sağlıklı bir cilt görünümünü ortaya çıkarır.

Haberin Devamı

UÇAK YOLCULUĞU İÇİN ZAMANLAMA ÖNEMLİ

Cerrahi uygulama gerektiren işlemlerden sonra doktorunuzun belirleyeceği süre boyunca deniz ve havuza girmemeniz gerekir. Bölgesel yağlanma nedeniyle özellikle yaz döneminde rağbet gören liposuction işleminden 15 gün sonra (korseler çıktıktan sonra) denize girilebilir. Bu süre burun estetiği sonrası 2 hafta, meme estetiğinden sonra yaklaşık 4 haftadır. Hekim iyileşme sürecine göre ilgili süreleri belirler. Ameliyat sonrası uçak yolculuğu da dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Lipom çıkarılması, küçük yara ve dikişlerin olduğu işlemlerden 1-2 gün sonra, karın bölgesindeki basit cerrahi girişimlerden 4-5 gün sonra, göğüs ve karın bölgesindeki basit olmayan ameliyatlardan yaklaşık 10 gün sonra hastalar hava yolu ile seyahat edebilir.

Haberin Devamı

GÜNEŞ YANIKLARINA SIVI YAĞ YA DA VAZELİN SÜRMEYİN

Korunmasız güneş cildinizi erken kırıştırır

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz anlatıyor

Güneş yanığında yanlış uygulamalar neler?

Kese, lif, ağda, tıraş, banyo köpükleri, sabunlar, banyo tuzları, sıvı yağlar (zeytinyağı, kantaron yağı, lavanta yağı vs), masaj yağları, lokal anestezikler, vazelin gibi katı yağlar ve merhemlerden uzak durun. Ne olduğunu bilmediğiniz, komşu tavsiyesine dayalı ilaçları derinize sürmeyin ya da ağızdan almayın. Yeşil çay, salatalık, vazelin, diş macunu, yoğurt... Bunlar, halk arasında kullanılan güneş yanığı yöntemleri. Büyük olasılıkla soğuk uygulanmaları nedeniyle rahatlatıcı oluyorlar. Fakat şu ana kadar bu yöntemlerin direkt yanık iyileştirici etkilerine dair bilimsel kanıt yok; tam tersine yan etki riski (deriden ısı kaybının engellenmesi) nedeniyle uygulanmalarını önermiyoruz.

Güneş yanığı iyileştikten sonra ne yapılmalı?

Güneş yanığı geçiren her hasta hayat boyu güneşten korunmalı. Geçmişinde çok sayıda su kabarcıklı güneş yanığı öyküsü olan hastalar, yıllık olarak dermatoloji bölümünde deri kanseri açısından muayene ve takip edilmeli. Çocukluk çağında oluşan su kabarcıklı güneş yanıkları, ileri hayatta deri kanseri oluşumu açısından en önemli risk faktörüdür. Bebeklikten itibaren güneşten koruyucu kremlerin düzenli kullanılması ile deri kanserlerinde yüzde 70 oranında azalma sağlanabilir.

Güneş kremleri D vitamini eksikliğine yol açar mı?

Güneş yanığına, deri yaşlanmasına ve deri kanserlerine yol açan zararlı UV dalga boyu, aynı anda deride vitamin D sentezine yol açan yararlı UV dalga boyudur. Ne kadar yüksek koruma faktörlü olursa olsun, ne kadar sık uygulanırsa uygulansın tüm güneşten koruyucu kremler bir miktar güneş ışınının derimize geçişine izin verir. Bu miktar vitamin D yapımı için yeterli. Ayrıca vitamin D besinler yolu ile de alınır. Bu nedenle yaygın bilinenin aksine güneş koruyucu kremler ile vitamin D eksikliği gelişimi söz konusu değil. Yeterli vitamin D sentezi için kol ve bacakların haftada 3 kez 15-30 dakika öğle güneşine maruz kalması yeterli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder