Özgür Gökmen Çelenk Vertigo Hakkında Her Şey: 10 ipucu ile vertigo riskinizi azaltın
HABERİ PAYLAŞ

Vertigo Hakkında Her Şey: 10 ipucu ile vertigo riskinizi azaltın

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, baş dönmesinden korunmanın yollarını anlatıyor...

1- ALKOLDEN UZAK DURUN

Alkol yüksek dozlarda alındığı zaman tek başına baş dönmesi yapabilir. Bunun dışında idrar söktürücü etkisiyle sıvı kaybını artırır ve denge bozukluğu süresini uzatır. Özellikle migrene bağlı baş dönmesi olanlarda bira, şarap, boza gibi her türlü fermente içecek krizleri başlatıcı olabilir. Alkolün dengeli alınması, mümkünse uzak durulması gerekir.

2- KAFEİNLİ İÇECEKLERİ SINIRLAYIN

Haberin Devamı

Yaş arttıkça vücuttaki su oranı azalır. Kahve ve çayın fazlası vücuttan su atılmasına, iç kulakta sıvı artışına neden olur. Günde 4 küçük fincan kafeinsiz kahve, 1 fincan da Türk kahvesi içebilirsiniz. Kafein içerdiği için koladan uzak durun. İlave olarak aspartam da bulunduğu için diyet kola da içmeyin.

3- STRESİNİZİ YÖNETİN

Gerilime bağlı olan denge bozuklukları giderek artıyor. Mümkün olduğu kadar stresinizi azaltın. Yoga, pilates gibi huzuru sağlamaya yönelik egzersizlerin yapılması yararlı olabilir. Derinleşen kaygı bozukluklarında mutlaka psikolog veya psikiyatrist desteği alın

4- AŞIRI TUZ KULLLANMAYIN

Aşırı tuz, iç kulakta sıvı artışına yol açtığı için baş dönmesini tetikler. Sofradan tuzluğu kaldırmak tek başına yetmez. Konserve, salça, turşu, şarküteri ürünleri, paketlenmiş gıdaların bol miktarda tuz içerdiğini unutmayın.

5- ANİ HAREKETLERDEN UZAK DURUN

Başınızı çok ani bir şekilde sağa ve sola çevirmeyin. Özellikle pozisyonel baş dönmesi olanlar tedaviden sonra bir süre dikkatli olmalı

6- BOL SU İÇİN

Vücuttaki su ve tuz dengesini korumak için her gün 2 litre, temmuz ağustos aylarında ise 2,5 litre su için

7- SAĞLIKLI BESLENİN

Günlük protein, kalsiyum ve mineral ihtiyacınızı karşılayan bir beslenme planı benimseyin. Mümkün olduğu kadar doğal ürünleri tercih edin. Badem, fındık gibi kabuklu kuruyemişlerin tuzsuz olanlarını tercih edin. Migrene bağlı baş dönmeniz varsa krizi tetiklediğini düşündüğünüz gıdaları sınırlayın.

8- SAKİN SPORLARI TERCİH EDİN

Pozisyonel baş dönmeniz varsa tenis, basketbol, boks gibi yarışmacı sporlardan uzak durun. Yürüyüş gibi daha sakin egzersizleri tercih edin.

Haberin Devamı

9- GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIN

Migren kriziyle birlikte baş dönmesi şikayetiniz oluyorsa şu noktalara dikkat edin:

  • Güneşli günlerde, ışığın yoğun olduğu alışveriş merkezlerinde büyük camlı güneş gözlüğü kullanın.
  • Aç kalmamaya, kaliteli ve yeterli sürede uyumaya özen gösterin.
  • Migren atağını tetikleyen çikolata, eskitilmiş peynirler, kahve, sosis, sucuk gibi gıdalardan kaçının.

10- ENFEKSİYONLARA DİKKAT!

Son 10 gün içinde grip, nezle, ishal gibi bir enfeksiyonun ardından şiddetli baş dönmesi ile karşılaştıysanız vakit kaybetmeden doktora başvurun. İyi tedavi edilmemiş veya ihmal edilmiş orta kulak enfeksiyonları iç kulağa yayılarak labirentit denen bir soruna yol açabilir. Enfeksiyon sonrası baş dönmesi, şiddetli baş dönmesi ve kalıcı işitme kaybıyla sonuçlanabilir.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder