Prof. Dr. Derin Kösebay Acele etmeye gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Acele etmeye gerek yok

Tüp bebek için bazen acele ediliyor. Kadının tüplerinden biri açıksa, yaşı gençse, eşinde bir sorun yoksa biraz daha beklenmeli. Buna rağmen gebelik sağlanamıyorsa kısırlık konusunda uzman doktora başvurulmalı. Çünkü tüp bebekten başka yöntemler de bulunuyor

[[HAFTAYA]]

Tüp bebek yapmamızı önerdiler

25 yaşındayım. 2.5 yıllık evliyim. Çocuk istiyoruz. Rahim filmi çekildi. Sağ taraftaki tüplerim tıkalıymış. Eşimin ilk sprem sayısı ile ikinci test arasında çok fark var. Bize tüp bebek önerdiler. Sizce ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, tüp bebek çıkalı nerdeyse çocuğu olmayanlar için başka bir tedavi yöntemini uygulamak en azından denemek modası geçmiş bir yaklaşım gibi düşünülmeye başlandı. Yaşınız genç, tüplerinizden biri açık (bebek olması için bu yeterli). Eşinizin sperminde belki biraz problem var ama düzeltilebilecek gibi. Hemen tüp bebek tedavisine başlamak bana biraz gereksiz ve acele verilmiş bir karar gibi geldi. Kısırlık konusunda deneyimli bir uzmana gidin ve gerekenleri yapmasına izin verin. ,

Çok kanamam oluyor

26 yaşındayım. Adet dönemlerinde sancı çekmiyorum. Ancak bazen çok fazla baş ağrılarım ve aşırı kanamam oluyor. Sizce neden bu kadar çok kanamam oluyor? Bu normal mi?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, ufak tefek ağrıları gözardı edersek rahatsız edecek kadar bir ağrı olmamalı. Ama bunun yanında baş ağrısı, halsizlik ve aşırı kanamadan şikayet ediyorsunuz. Aşırı kanama çoğu kere rahimdeki myomlardan veya poliplerden olur. Aşırı kanama kansızlığa yol açar ki bunun da bir belirtisi halsizlik, çabuk yorulma, biraz hızlı yürüyünce veya birkaç basamak merdiven çıkınca çarpıntıdır. Bir kadın-doğum uzmanına muayene olun. Ayrıca kan sayımınızı yaptırın. Doktorunuz kanamanın neden fazla olduğunu herhalde söyleyecektir. Kanamanız düzeltilince kansızlık da yavaş yavaş düzelir. Doktorunuz kan sayımı sonucuna göre gerek duyarsa bir kan ilacı da verebilir. Baş ağrınıza gelince bu anemiye (kansızlığa) bağlı da olabilir. Ayrıca prolaktin hormonunun yüksek olması durumunda da olabilir.

Haberin Devamı

Anne olur muyum?

28 yaşındayım, 5 yıldır kronik ürtiker hastasıyım. İki kere böbrek ameliyatı geçirdim. Bu hastalıklar sürekli tekrarlıyor. Yakında evleneceğim. Acaba hamile kalabilir miyim?

CEVAP Sevgili okuyucumuz ürtiker nedeniyle ne kadar süredir ve ne ilaçları kullandığınız önemli. İkinci olarak böbreklerin durumu nedir? “Bu rahatsızlığım sürekli kendini yeniliyor” diyorsunuz. Bu bilgileri tam aldıktan ve muayenenizi yaptıktan sonra doktorunuz size çok daha gerçek bilgileri verebilir. Cilt hastalığına bağlı kortizon kullanımı çok gerekli ise olabilecek en az dozla gebelikte de verilebilir (.ebekle ilgili ufak risk artışları olabilir). Böbreklerdeki durum da önemli. Gebeliğin sağlıklı devamı için böbrek fonksiyonlarının yeterli olması gerek. Böbrekle ilgili sorunlar gebelikte tansiyon yükselmesi, vücudun su tutması (ödem oluşması) gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder