Prof. Dr. Derin Kösebay Ameliyata gerek kalmayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyata gerek kalmayabilir

Dış gebelik erken tespit edilirse, belli büyüklüğü aşmamışsa, karın içinde kanama yoksa ve doktorunuz da uygun görürse kanserin tedavisinde kullanılan bir ilaçla sonlandırılır. Yoksa ameliyat gerekebilir.

Hep ilaç mı alacağım?

37 yaşındayım, erken menopoz teşhisi konuldu. 17 yaşında kızım var. Doktorum bir ilaç verdi. Hapı kullanmazsam adet göremiyorum. Bu ilaç kilo aldırır mı? Ben sürekli ilaç mı kullanacağım? Ne yapmam lazım? İlaç içmezsem ateş basmaları oluyor. Yeniden doktora gideyim mi?

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, 37 yaş menopoz için erken. Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47 civarındadır. Menopoz yumurtalıklardan çıkan hormonların artık yeterince çıkmaması sonucunda oluşur. Menopoz tedavisinde yumurtalıklardan çıkması gereken bu hormonlar kadına dışardan verilir. Size verilen ilaçtaki hormon miktarı genellikle menopoz için tasarlanan ilaçlardaki değerlerden biraz fazla. Doktorunuz yaşınızın genç olması nedeniyle böyle bir tedaviyi seçmiş. Doktorunuz verdi ise kullanacaksınız. Menopoz tedavisinde kullanılmak için tasarlanan ilaçların iki şekli var. Bunlardan bir grup adet kanamasına benzer kanama yapıyor. Diğer grupta ise ilaç kullanılırken kanama olmuyor. İleride doktorunuz da sizin durumunuza ve beklentilerinize göre bunlardan birini seçecektir.

Adetlerim çok ağrılı geçiyor

Çok sancılı adet dönemleri geçiriyorum. Ultrason temiz çıktı. İlişkide ağrım olmamasına rağmen arada sırada kanama oluyor. Bunun sebebi nedir?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, ağrılı adet en sık endometriozis denen hastalıkta görülür. Rahmin iç tabakasının adı endometriumdur. Bu tabakanın rahim adelesi içlerine, yumurtalıklara ve rahmin dışına çıkması halidir. Bunun dışında rahmi küçük olanlarda, rahim ve çevresinin iltihabi hastalıklarında, myom veya poliplerin varlığında adetler ağrılı olabilir. İlişki sonrası kanamaya gelince; orada da sorun rahim ağzındaki problemlerdir, vajina ve rahim ağzında enfeksiyon olmasıdır. Muayene olun, smear yaptırın.

Dış gebelik nasıl sonlandırılır?

35 yaşındayım. 2 yıldır hamile kalmaya çalışıyordum. Dış gebelikmiş. Dış gebelik nasıl sonlandırılıyor? Çok korkuyorum. Kısırlığa neden olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, dış gebelik bile olsa gebe kalabilmeniz güzel. Bu yumurtlamanın olduğunu gösteriyor. İleride normal gebeliğiniz de olur. Dış gebeliğin tedavisine gelince; büyüklüğü fazla değilse, ultrasonda gebelik belirli büyüklüğü aşmamışsa, karın içinde kanama yoksa ilaçlarla (Kemoterapi ilaçları ile) tedavi edilebilir. Bunun dışında cerrahi yol kalıyor. Laparoskopi veya açık ameliyatla dış gebeliğin tedavisi yapılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder