Prof. Dr. Derin Kösebay Doğumda enfeksiyon bulasabilir
HABERİ PAYLAŞ

Doğumda enfeksiyon bulasabilir

Haberin Devamı

Hepatit B hastası kadınlar, karaciğer fonksiyonları normalse gebe kaldıklarında pek sorun yaşamıyorlar. Bu hastalık çocuğa doğum sırasında bulaşabilir. Bu nedenle bebeğe doğumdan sonra koruyucu iğne ve Hepatit B aşısı yapılıyor


Kanamam sürüyor

Grndüler hiperplazi hastasıyım. 6 ay hap kullandım. İki kez kürtaj olduğum halde kanamalarım devam ediyor. Bu tedavi olamadım demek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, endometrial hiperplazilerin dört ayrı tipi var. Bunlardan en hafifi basit hiperplazi. En ağırı ise hücre atipileri olan grup. Bu grubun rahim kanserine dönüşmesi hatta rahim kanserine çok benzemesi nedeniyle yanlışlıkla kanser varken kanser olmadığı rapor edilebiliyor. Eğer bu anlattığım grupta
iseniz mutlaka jinekolojik onkoloji ile uğraşan biri tarafından takip edilmelisiniz. Eğer basit hiperplazi var ve uygun tedaviye rağmen hastalık tekrarlıyorsa bu durumda dikkatle izlenmeli. Yaşınızı ve tahlil sonuçlarınızı da bilmiyorum. Bu nedenle bir tavsiyede bulunmam zor. Ama sizin için ameliyat da alternatifler arasında olabilir.

[[HAFTAYA]]

Adetlerim düzensiz

27 yaşında, 14 aylık evli kadınım. Evlenmeden önce de adetlerim düzensizdi. Doktora her gidişimde “Yumurtlama problemin var” deyip hap veriyorlar. Daha sonra vajinal ultrasonla bakıp ilaç veriyorlar. 36 saat içinde ilişkiye girmeme rağmen çocuk sahibi olamıyorum. Acaba adet düzensizliği için tavsiye edeceğini bir uygulama var mı?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, birçok kerler anlatmaya çalıştığım gibi adet düzensizliklerinin pek çok nedeni olabiliyor. Bunların bir kısmı hormon bozuklukları ile ilgili, bir
kısmı rahimdeki polip, myom gibi sonradan oluşan problemlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle gerekli araştırma yapmadan adetleri düzene sokacak bir ilaç veya tedavi yöntemi söyleyebilmek mümkün değil. Gebelik için de adet düzensizliği dışında bakılması gereken başka noktalar da var. Mesela eşinizin sperm muayenesi gerekli, sizde de tüplerin açık olup olmadığı incelenmeli. Sonuçta doktorunuz sizin için en uygun ve kısa yolu herhalde gösterecektir.

Hepatit B çocuğuma da geçer mi?

25 yaşındayım ve kronik hepatit B hastasıyım. Gebe kalmak istiyorum. Acaba sorunlar çıkar mı? Hepatit B çocuğuma bulaşır mı? Bulaşırsa onu korumanın bir yolu var mı? Aşılanmayla önleniyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kendinize iyi bakıp doktor kontrolünde beslenmenizi, size zararlı olabilecek şeylerden kaçınmayı öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Karaciğer fonksiyonları normalse, gebelikte bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Bebelik sırasında değil ama doğum sırasında enfeksiyon bebeğe geçebilir. Bu nedenle de doğumdan sonra bebeğe koruyucu (İmmungloblin) ve daha sonra da Hepatit B aşısı yapılmalıdır .

Sıradaki haber yükleniyor...
holder