Prof. Dr. Derin Kösebay Erkeği de incelemek gerekebilir
HABERİ PAYLAŞ

Erkeği de incelemek gerekebilir

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olmak için hem kadının hem de erkeğin sağlıklı olması gerekiyor. Doktora başvurulduğunda erkeğe basit birkaç test yapılıyor. Eğer sorun yoksa kadın inceleniyor. Gerçek sorunu bilmeden kadına çok sayıda tahlil yaptırmaya gerek yok

Çocuğumuz olmuyor ama...

26 yaşındayım. Çocuğumuz olmuyor. Adet düzensizliğim var, ilaç kullanıyorum. Bir de kilom fazla. Eşim ve ailesi fazla kilolarım ve adet düzensizliğim yüzünden çocuğumuz olmadığını söylüyorlar. Eşime “Beraber doktora gidelim” diyorum ama gelmiyor. Eşimi de ikna edemiyorum. Lütfen bana yardımcı olun. CEVAP Sevgili okuyucumuz, çocuk sahibi olabilmek için sağlıklı bir kadına ve de sağlıklı bir erkeğe ihtiyaç var. Erkekte yapılacak birkaç basit test dışında zaten işin önemli kısmı kadına ait. Eğer çocuk isteniyorsa herkes üzerine düşeni yapmalı diye düşünüyorum. Ayrıca bunun maddi yönü de var. Sorun erkekte olur ve bu bilinmeden kadında birçok tahlil tetkik boşu boşuna yapılırsa... Yazık değilmi? Bu arada sizin mutlaka kilo vermeniz gerekiyor. Fazla kilolar gebe kalmayı, gebeliğin normal gidişini ve sonuçta doğumu olumsuz şekilde etkiliyor.

[[HAFTAYA]]

Nasıl korunmalıyım?

24 yaşında, 1.5 yıllık evli kadınım. 5 ay önce normal doğum yaptım. Doğumdan sonra 2 defa adet gördüm. Bu arada çocuğumu emziremiyorum. Eşim 1 ay sonra izne gelecek. Biz çocuk istemiyoruz. Ben nasıl korunmalıyım? Bulunduğumuz yer itibariyle doktora gitmek mümkün değil. CEVAP Sevgili okuyucumuz, bir ay sonra eşiniz geleceğine göre en mantıklı korunma yöntemi doğum kontrol haplarını kullanmak. Bunun için keşke imkanınız olsaydı ve bir muayene olabilseydiniz. Ama bilinen bir probleminiz yoksa ne yapalım istenmeyen bir gebelikle uğraşacağınıza şimdi (adetin ilk günü) ilaca başlamalısınız ve daha sonraki günlerde müsait olunca muayene olursunuz.

Kaşınma ve yanma oluyor

24 yaşında, evli, 1 çocuk sahibi kadınım. Adet olmama 4-5 gün kala vajinamda kaşınmama ve yanma oluyor. Ayrıca kuruluk var, bir de akıntı peynirleşmiş gibi beyaz ve kokusuz oluyor. Bu her adet döneminden önce gerçekleşiyor. Ne gibi önlemler alabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anlattıklarınız vajinada bir mantar enfeksiyonunun olduğunu düşündürüyor. Özellikle adete yakın şikayetlerinizin artması vücut direncinin azalmasına bağlı hem de adet zamanı vajinanın florası (kimyasal yapısı) değişir. Bu da enfeksiyonlara bağlı şikayetlerin daha yoğun hissedilmesine neden olur. Sizden bir akıntı tahlili (vajinal smear) yapılırsa enfeksiyonun nedeni anlaşılabilir ve tedavide uygun ilaçlar kullanılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder