Prof. Dr. Derin Kösebay Erken menopoz varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Erken menopoz varsa...

Haberin Devamı

Kadınların beklenen zamandan önce adetten kesilmesi yani erken menopoza girmesi bazı sorunlara yol açıyor. Gebe kalmak imkansızlaşıyor, kadınlık hormonu salgılanmadığı için iyi uyuyamıyor, cildi kuruyor, sıcak basıyor. Bu nedenle tedavi gerekiyor

Adetlerim kesildi


30 yaşındayım. Bir yıl önce adetlerim kesilince doktora gittim. Doktor FSH değerinin yüksek olduğunu, yumurtalarımın da yok denecek kadar az olduğunu söyledi. 1 yıldır ilaç kullanıyorum. Muayeneye gittiğimde doktor durumumumda düzelme olmadığını söyledi. Başka ne yapmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çok genç olmanıza rağmen FSH değerinizin yüksek olması yumurtalıklarda hormon yapımının durduğu veya çok az estrojen yapıldığı anlamına geliyor. Bu konuda tıptaki tüm gelişmelere rağmen henüz yapılabilecek fazla bir şey yok. Adet görmek için verilen ilaç (Bu tedavi sadece adet görmeniz için değil, aynı zamanda eksik olan hormonu tamamladığı için cildiniz, saçınız, vajinanız, kemikleriniz, ruh sağlığınız ve uykunuz için) yararlı olacaktır.

[[HAFTAYA]]

Sağ tüpüm kapalıymış

28 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Korunmadığım halde çocuk sahibi olamıyorum. Doktora başvurdum, sağ tüpümün kapalı olduğunu anlttı. İlaç tedavisi uyguladı ama bir değişikliklik yok. Ameliyatla tüplerin açılma şansı yok mu ya da tek yolum tüp bebek mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, sizin sorununuz tüplerin kapalı olması ise artık günümüzde ameliyatla tüplerin açılması pek tercih edilmiyor. Tüp bebek hem başarı oranı bakımından hem de daha kolay bir işlem olduğundan tercih ediliyor. Sizin bir tüpünüzün kapalı olduğunu yazıyorsunuz. Diğer tüp eğer normalse pekala gebe kalabilir ve istediğiniz kadar çocuk doğurabilirsiniz. Bence sizin veya eşinizin başka sorunları da var. Bu araştırılırsa basit tedavilerle tüp bebeğe bile gerek kalmadan gebe kalabilirsiniz.

Sadece bir kez adet gördüm


15 yaşındayım, mayıs ayında ilk defa adet gördüm. Haziran’da sanki olacak gibi ağrı oldu. Bir daha da adet görmedim. Tatile çıktığımda adet görmemek için ilaç kullandım. Bıraktıktan sonra hemen adet gördüm ama bir daha kanama olmadı. Sizce bir şey olabilir mi? İleride bir sorunla karşılaşabilir miyim? CEVAP Sevgili kızımız, yaşınız daha çok küçük. Adet başladıktan sonra bir süre böyle düzensizlikler olabiliyor. Fakat bence bir kadın-doğum uzmanına muayene olun. Rahim ve yumurtalıkların durumu incelensin. Ayrıca hormonlarınıza da bakılsın. Belki tedaviyi gerektiren bir durum da vardır. Adet geciktirici ilaç aldıktan sonra adet görmeniz yumurtalıklarda en azından şimdilik bir yumurtlama sorunu olduğunu düşündürüyor. Endişe etmeyin, fakat kontrolü de ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder