Prof. Dr. Derin Kösebay Hamile kalmadan önce...
HABERİ PAYLAŞ

Hamile kalmadan önce...

Haberin Devamı

Myomlar rahmin artan kan dolaşımı nedeniyle gebelikte büyür. Hepsi alınacak diye bir şart yok ama sorun çıkaracak bir myomla gebeliğe başlamak yerine aldırmak riski çok azaltır. Gebelik kararı verirken myomlar dikkate alınmalı

Myomlar hamilelik süresince büyüyebilir mi?

4 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Bende 8 santimlik myom tespit edildi. Gebe kalmak için bu myomun riski var mı? Myomun hamilelik sırasında büyümesi söz konusu olabilir mi? Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, myomlar gebelikte rahmin artan kan dolaşımı nedeniyle büyüme gösterirler. Myomların rahim içinde bulunduğu yer ve büyüklüğü gebelik kararı verirken mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Gebe kalmayı zorlaştıran veya gebelikte sorun çıkarabilecek bir myomla gebeliğe başlamak yerine ameliyat olup myomu aldırmak daha az riskli görülmektedir. Burada her myom alınmalıdır gibi yanlış anlaşmalara neden olmak da istemem. Kararı riskleri değerlendirerek doktorunuz verecektir. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki 8 santimlik bir myomla bu gebeliğe başlamak çok doğru gözükmüyor. Gebelik ilerledikçe myom da büyüyecek, sizin ve bebeğiniz için çeşitli riskler oluşturabilecektir.

[[HAFTAYA]]

Mantardan nasıl kurtulacağım?

Vajinamda mantar hastalığı var. Acaba bu ne gibi cinsel sorunlara yol açar? Bundan nasıl kurtulabiliriz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, mantar; kaşıntı, akıntı ve bunlara bağlı olarak tahriş ve hatta dış genital organlarda ödeme (şişliklere) neden olabilen bulaşıcı bir enfeksiyondur. Cinsel ilişkiyle partnere de geçer. Bu enfeksiyon varken ilişki ağrılıdır. Bu tür şikayeti olanlar en kısa zamanda doktora muayene olmalı ve alınan akıntı tahliliyle kesin teşhis konulmalıdır. (Her vajinal akıntı ve kaşıntı yapan hastalık mantar enfeksiyonu olmayabilir. Başka bakteri ve parazitler benzer şikayetlere neden olabilir, tedavileri de farklı farklıdır.)

Kaşıntı ve yanma oluyor

18 yaşında kızım. İdrarımı yaparken kaşınma ve yanma oluyor. Dişimdeki problem için bir süredir antibiyotik kullanıyorum. Acaba kaşıntının sebebi bu olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, antibiyotikler vajinada mantar enfeksiyonunun başlamasına neden olabilir. Kaşıntı ve yanmanın nedeni bu da olabilir. Bir idrar tahlili yaptırıp mesaneye ait bir enfeksiyon mu yoksa yeni oluşan bir mantar enfeksiyonu mu anlaşılabilir. Ama bu sorunun cevabını kendiniz vermeye çalışmayın. Bir kadın-doğum uzmanı şikayetlerinizin geçmesi için size yardım edebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder