Prof. Dr. Derin Kösebay Hormonları rahat bırakın
HABERİ PAYLAŞ

Hormonları rahat bırakın

Çocuk sahibi olmak pek çok kadının hayali. Bu konuyu kafanıza takar sürekli , ‘Neden ben?’ diye kendinizi sorgularsanız stres sorun yaratır. Rahat olun ki hormonlar düzenli çalışsın ve gebelik şansınız artsın

Neden gebe kalamıyorum?

30 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. 8 aydır korunmuyoruz ama hamile kalamadım. Doktorum yumurta arttırıcı bazı ilaçlar verdi. Ne denirse yapıyorum ama hâlâ gebelik elde edemedik. Eşimin de bir sorunu yok, sperm testi yaptırdı, her şey yolundaymış. Ne olur bana bir yol gösterin.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yaptıklarınızın hepsi doğru. Eğer bu konuyla aklınız çok ve devamlı meşgulse o doğru değil. Panik yapmanıza hiç gerek yok. Kendinizi ne kadar rahat hissedebilirseniz hormonların çalışması ve o oranda düzelecek ve gebe kalma şansınız artacaktır. Burada size yapılanlarda rahim filmi çekilmediğini zannediyorum doktorunuza bir danışın belki o da lüzum görebilir. Sevgiler.

Önlem alabilir miyim?

28 yaşındayım, teyzemde, anneannemde rahim kanseri tespit edildi. Acaba benim de kontrol altında olmam gerekiyor mu? Hastalığa yakalanmamak için önlem almam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bazı kanserler genetik geçişlidir (Meme, yumurtalık, rahim, kolon kanserleri gibi). Ailesinde, birinci derece akrabada bu kanserlerden birinin görülmesi bile o kişideki riskin yüksek olduğunu gösterir. Sizin de riskiniz var. Mutlaka iyi takip edilmeniz, gerekli muayene ve tahlilleri eksiksiz yaptırmanız, evli değilseniz ve çocuk istiyorsanız önce evliliği sonra da bebek meselesini ilk fırsatta aradan çıkarmanız iyi olur. En ufak şüpheli durumda doktorunuzla harekete geçmelisiniz.

Akıntı eşime de geçiyor

4 yıllık evliyim, 29 yaşındayım. 2 yıldır akıntım var, ilaç veriyorlar. Ama her şey bir süreliğine iyi geliyor. Bu akıntı bende şişkinlik ve ağrı yapıyor. Eşimle birleşmemizde bu akıntı eşime de geçiyor. Eşim daha ilaç kullandı. Sizce rahatsızlığım nedir? Ameliyat olmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, vajinal akıntıları yapan pek çok enfeksiyon ve ayrıca bu enfeksiyonlardan etkilenen değişik organlar olabilir (Vajina, rahim ağzı, rahim, yumurtalıklar vb.). En sık görülen vajina ve rahim ağzının enfeksiyonlarıdır. Kaşıntıyla beraber olduğu zaman mantar veya trikomanas denen parazitin yaptığı enfeksiyonları düşünürüz. Bunun dışında pek çok bakterinin yaptığı enfeksiyonlar da olabilir. Bu enfeksiyonları tanımak için vajinal smear denen test ve gerekirse vajinal akıntıdan yapılan kültür bize yardımcı olmaktadır. Hastalığınızın ne olduğunu söyleyebilmek için bu bilgilere sahip olmak gerek. Sizin tekrar muayene olmanız ve belki de bu testlerin yeniden yapılarak tedavi edilmeniz (Eşinizle birlikte) gerekir sanıyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder