Prof. Dr. Derin Kösebay İlişkiye girmek şart değil...
HABERİ PAYLAŞ

İlişkiye girmek şart değil...

Haberin Devamı

Cinsel organlarda siğillere neden olan HPV virüsü, 3 hafta içinde kendini gösterir. Bu virüsün ille de cinsel ilişkiye bulaşması gerekmiyor. Hastalığı taşıyan kişiyle aynı tuvaleti paylaşmak ve cilt teması da sorun yaratabiliyor

Yumurtalık kanseri miyim?

48 yaşındayım. 5 yıl önce rahim ameliyatı geçirdim. Ameliyattan 2 ay sonra doktora gittim. Bana kist olduğunu söyledi. 5 yıldır devamlı olarak kist oluşuyor. Şu an sol yumurtalığımda 3 tane kist var. Bir raporumda yumurtalık çevresinde serbest sıvı izlenmektedir yazıyor. Bunun yumurtalık kanseriyle ilgisi var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalık kanseri kadın genital organ kanserleri arasında en zor teşhis edilenidir. Bu zorluğu anlatmak için ameliyatta çıkardığımız yumurtalık tümörünün iyi huylu mu, kötü huylu mu (Kanser) olduğunu kesin anlamak için bir patolog çağırıyoruz. Ameliyathanede onun tahlilini yaptırdığımızı söylemem umarım yeterli olur. Bu nedenle jinekolojik kanserlerle uğraşan bir arkadaş tarafından değerlendirilirseniz gerekli tahliller yapılır ve ona göre ameliyat veya takip edilme kararı verilir.

[[HAFTAYA]]

Siğilleri yaktırdık ama...

Eşimin vajinasının kenarında ve kasıklarında siğiiller oluştu. Bu siğilleri geçen yıl yaktırdık. Bir süre ortadan kayboldular ama bugünlerde yine çıkmaya başladı. Ne yapmamız gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, dış genital organlarda görülen siğiller HPV adı verilen bir virüsün yaptığı enfeksiyondur. Bu siğiller yakılarak (Koter veya l azer ile) dondurularak veya dıştan sürülen kremlerle tedavi edilebiliyor. Bu virüs çoğu kere cinsel ilişki ile bulaşıyor (Nadiren tuvalet veya banyodan geçebiliyor). Tedaviden sonra eğer bu virüs tekrar alınırsa hastalık tekrar ortaya çıkabilir. Tedavi edilirken gözle görülmeyecek kadar ufak odaklardan hastalık tekrar başlayabilir. Sonuçta bu hastalık çok büyük olasılıkla kanserle ilgisi olmayan bir durumdur. Eşiniz tekrar doktor kontrolünden geçecek ve siğiller yeniden tedavi edilecek. Korunmak için de en az bir sene prezervatifsiz ilişkide bulunmamanız gerekiyor.

Ne zaman belli olur?


Eşim her ay düzenli adet görüyordu. Bu ay 6 gün geçmesine rağmen adet görmedi. Test aldık. Sonuç negatif çıktı. Eşim 1-2 gün önce küçük parça şeklinde az miktarda kanaması olduğunu söyledi. Bunun sebebi nedir? Gebelik ne kadar sürede ve kesin olarak hangi testle belli olur? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebeliği en kesin gösteren kanda yapılan BhcG testidir. Bazen adet kanamalarının az bazen de normalden çok olması özellikle mevsim değişikliklerinde ve ağır stres hallerinde olabilmektedir. Adet yaklaşık 10 gün geciktiğine göre eşinizin artık kesin gebe olup olmadığınız anlaşılabilir. Bu şikayetler devam ederse eşinizin hormonlarının değerlendirilmesi gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder