Prof. Dr. Derin Kösebay Korunmak icin düzenli kontrol sart
HABERİ PAYLAŞ

Korunmak icin düzenli kontrol sart

Haberin Devamı

Rahim ve yumurtalık gibi kanser türleri genetik geçişli olduğu için pek çok kadın tedirgin oluyor. Bunun için yapılacak en güzel şey düzenli olarak doktor kontrollerine gitmek, her yıl smear testi yaptırmak ve ultrason çektirmek...

Midem bulanıyor

29 yaşındayım ve 3 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu ay hapı içtikten birkaç saat sonra korkunç bir mide bulantısı olmaya başladı. İlacı bıraksam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarının içindeki hormonlar bazı gebeliklerde olduğu gibi bulantıya neden olabiliyor. Doktorunuzla görüşün. Belki biraz daha sabrederseniz kendiliğinden geçecektir veya doktorunuz ilacı değiştirebilir.

[[HAFTAYA]]

Yaptıracağım testler var mı?

27 yaşında kızım. İki yıl önce annemi yumurtalık kanserinden kaybettim. Benim de bu hastalığa yakalanma riskim olduğunu biliyorum. Acaba bu konuda önlem almak için ne yapabilirim? Ne kadar sürede bir doktora gitmeliyim? Yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, yumurtalık kanseri yüzde 10 oranında genetik geçişlidir. Sizde de risk normal popülasyondan biraz fazla. Eğer birinci derece 2 akrabada da aynı hastalık olsaydı, riskin çok daha yüksek olabileceğini söylemek mümkündü. Böyle yüksek riskli kişilerde bir gen araştırması yapılarak (BRCA1 ve BRCA2 geneleri) riskinizin ne olduğu söylenebilirdi. Ama bu test bile günümüzde tartşmalı (yani bu testi yaptırmanız bence çok gerekli değil). Korunmak için kontrolleri aksatmadan yaptırmalısınız. Her muayenede mutlaka ultrasonla yumurtalıkların değerlendirilmesi gerektiği zaman kan testlerinin yapılması gerekiyor.


Myomlarım 2 ay içinde yok olur mu?


41 yaşındayım. Son aylarda adetlerim ara ara 1 ay sürdü. Doktora gittim, smear testi yapıldı. Temiz çıktı. Küçük myomlarım var. Bir de kist çıktı. Doktor önce hormon tahlilleri istedi, hepsi normal. 2 ay sonra yeniden bakacak. Kistin kaybolması gerekiyormuş. Rahim duvarlarında kalınlaşma yok.

Bu kanamalar devam edecek mi?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, adet kanamasının 1 ay sürmesi normal değil. Hormonal bozukluklarda, rahimdeki polip, myom gibi oluşumların varlığında, bunun dışında da genital organların daha ciddi hastalıklarında benzer şikayetler ortaya çıkıyor. Doktorunuz bu son olasılığı herhalde ekarte etmiştir. Diğer sorunlar için doktorunuzun tavsiyesine benim söyleyecek fazla bir şeyim olamaz. Çünkü sizi gören ve muayene eden o. Eğer kanama miktarı fazla ise bu bekleme süresince bazı ilaçları kullanmanız yararlı olabilir. Bunu da doktorunuzla tekrar konuşmanız gerek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder