Prof. Dr. Derin Kösebay Normal yollarla gebelik zor
HABERİ PAYLAŞ

Normal yollarla gebelik zor

Çikolata kisti genellikle ameliyatla alınıyor. Eğer zamanında fark edilmezse kist büyüyüyor ve sağlam yumurtalığa da zarar veriyor. Ayrıca karın içindeki dokularda yapışıklığa neden olursa normal yollarla gebe kalmayı zorlaştırabilir...


Hamile kalmış olabilir miyim?

42 yaşındayım ve adet günüm geldi. Ancak kanaman normalden çok daha az oldu. Rengi de açık kahve, pembe gibi ve iltihaplı. Eşim korunuyor ama hamile kalmış olabilir miyim? Ya da bu bir hastalık mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu yaşlarda zaten düzenli jinekolojik kontrol yapılmalı. Sizin şikayetiniz olduğuna göre mutlaka muayene olup smear testi (Akıntı tahlili-kanser
testi) yaptırmalısınız. Bu testi hiçbir şikayeti olayan kadınlar senede bir mutlaka yaptırmalı. Ayrıca ultrason ile muayenede yapılırsa rahmin içi ve yumurtalıklar hakkında bilgi edinilebilir.

[[HAFTAYA]]

Anne olabilir miyim?

41 yaşındayım. Acaba normal yollardan anne olabilir miyim?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, “Hamile kalabilir miyim?” diyorsunuz. Ama bunun için yaşınızın dışında başka bilgilere de ihtiyaç var. Adetin 3’üncü günü hormonlarınızın ölçülmesi gerekiyor. Yumurtalıkların durumu ancak bu şekilde değerlendirilebilir. Bebek için erkekte de bir problem (spermde) olmaması, rahim kanallarının açık olması gerekli. Yaşınız nedeniyle artık beklemeyin. Hormon sonuçları ile bence bir tüp bebek merkezine başvurmanız daha akıllıca gibi gözüküyor Size iyi şanslar diliyorum.

Haberin Devamı


Tüp bebek istemiyorum

29 yaşındayım, 10 yıldır çikolata kistim var. Bu yüzden 2 ameliyat geçirdim. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Ameliyatlardan sonra da devamlı ilaçlar kullandım ama gelişme olmadı. Tüp bebek yaptırmak istemiyorum. Normal yollardan anne olma şansım yok mu?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, “2 kere ameliyat oldum” diyorsunuz. Peki sonuç nedir? Kist alındı mı, yoksa tekrar mı çıktı? Çikolata kisti endometriozis denen hastalığın yumurtalıklarda yaptığı, içi koyu kıvamda, kahverengi bir sıvı ile dolu kist demektir. Endometriozis rahmin iç tabakasını döşeyen epitelin bulunması
gereken yerin dışına atlaması halidir. Genellikle rahim adalesine uzanır ama sık sık da yumurtalıklara atlar. Bu hastaların adetlerin ağrılıdır. Hastalık karın içinde pek çok noktada yapışıklıklara neden olabilir. Bu nedenle kanallar kapanabilir, rahim, yumurtalık ve bağırsaklar arasında yapışıklıklar görülebilir.
Normal yollarla gebe kalmak zorlaşır, hatta bazen imkansız hale gelebilir. Siz hiç düşünmeden tüp bebek yöntemini denemelisiniz. Sevgiler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder