Prof. Dr. Derin Kösebay Tedbiri elden bırakmayın
HABERİ PAYLAŞ

Tedbiri elden bırakmayın

İlişki sonrasında kanaması olan kadın ‘Kanser mi oldum’ diye endişeye kapılıyor. Her kanama kanser demek değildir. Ama belirtileri mutlaka ciddiye alın, doktor kontrollerinizi aksatmayın, tedbiri de elden bırakmayın

Menopozun belirtileri nelerdir?

Menopozun belirtileri nelerdir? Öncesinde hangi testleri yaptırmalıyım? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, menopoz belirtileri, adet düzensizliğinin başlaması veya adetlerin durması, terleme, ateş basmaları, uyku düzeninin bozulması, ciltte ve vajinada kuruluğun oluşması diye kısaca özetlenebilir. Bunun bilimsel olarak değerlendirilmesi için hormon ölçümlerinin yapılması (FSH, LH, PRL, E2), ultrasonla rahim içinin ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerekir. Önce bir kadın doğum uzmanına başvurun. Doktorunuz tüm kontrolleri yapar (pek çok jinekolojik hastalık en çok bu dönemde görülür) ve size durumunuzu açıklar. Ayrıca menopoz başlamış ise gerekli ilaçları vererek vücutta meydana gelecek değişikliklerin önlenmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Anne olur muyum?

28 yaşında kadınım. Hep adet düzensizliğim var. 6 aydır korunmayı bıraktık. Kontrole gittiğimde sağ yumurtalığımda 3-4 tane ufak kist çıktı. Bu kistler hamile kalmaya engel mi? Adet düzensizliğine rağmen hamile kalabilir miyim? Test sonuçlarımı size yolluyorum. CEVAP: Sevgili okuyucumuz, sizin hormon değerleriniz ve eşinizin sperminde çok önemli bir bozukluk yok. Yumurtalıktaki kistin de pek önemli olduğunu sanmıyorum. Adet düzensizliğinin düzeltilmesi gerekir. Bunun için doktorunuz gerekli ilaçları verecektir. Gebe kalmanız için yumurtlamanızın olması ve tüplerin de (tubaların) açık olması gerekiyor (tabii başka faktörler de var). Bir süre daha bekleyin (3-5 ay ). Eğer hâlâ gebelik olmuyorsa bir kadın doğum uzmanına müracaat etmekte yarar var.

Kan gelmesi kanser işareti mi?

37 yaşındayım. Kocamla her ilişkiye girdiğimde kan gelecek korkusu yaşıyorum. Bir yerde ilişki sonrası kan gelmesinin kansere işaret olduğunu okumuştum. Tüm tetkikleri yaptırdım, her şey temiz çıktı. Ama ben kan gelirse diye çok korkuyorum. Kan gelmesi kansere işaret midir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, ilişki sonrası vajinal kanama olması üzerinde durulması gereken bir konu. Burada kanama nedeninin mutlaka kanser olması gerekmiyor hatta kanama çoğu kere kanser dışındaki nedenlerden olur (vajina kuruluğu, vajinanın atrofisi, rahim ağzındaki yaralar, polipler vb.). Rahim ağzı kanseri için birçok kereler yazmıştım. Çok erken dönemlerinde hiçbir belirti olmaz hastalık ilerledikçe belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İşte bu belirtilerden biri de ilişki sonrası kanamadır. Burada korkulacak bir şey yok. Doktor kontrollerini ve vajinal smear testini de uygun aralıklarla yaptırırsanız artık rahim ağzı kanseri için bir korkunun kalmaması lazım. Yalnız sizde başka nedenlerle kanama oluşuyorsa onu da doktorunuzla konuşmanız gerekir ki tedavi uygulayabilsin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder