Prof. Dr. Derin Kösebay Vücudu zorlayıp durmayın
HABERİ PAYLAŞ

Vücudu zorlayıp durmayın

Kadının istenmeyen gebelikten korunmak için başvuracağı yollar var. Doğum kontrol hapı, koruyucu iğne kullanabilir ya da eşi korunur. Sadece zor durumlar için olan ertesi gün hapını korunma yöntemi gibi kullanıp dengeyi bozmayın

Acaba hamile kalır mıyım?

Bir yıl önce kürtaj oldum. Bu benim ilk hamileliğimdi. Daha sonra doğum kontrol hapı kullandım ve şimdi tekrar hamile kalmak istiyorum. İlacı bir ay önce bıraktım ama gebe kalmadım. Acaba ben bir daha hamile kalamaz mıyım? Bir bebeğimin olmasını çok istiyorum. CEVAP Sevgili okuyucumuz, çok acelecisiniz. Biraz bekleyin, bir ay çok kısa bir süre. İlk gebelikte kürtaj olduğunuz için sanırım endişe ediyorsunuz. Kürtajdan sonra bir sorun çıkmadı ise (Ateş, karında ağrı, kanama gibi) endişelenmenize gerek yok... 3-5 ay sonra hâlâ hamile kalamadıysanız o zaman bir doktordan yardım istersiniz ve doktorunuz da gerekli araştırmaları yapar. İyi şanslar.

[[HAFTAYA]]

Sanırım yara yeniden çıktı...

4 sene önce rahimde yara vardı. Donduruldu. Sanırım tekrar yara var. Kokulu, yapışkan ve sarı renkte akıntı başladı. Kaşıntım da çok fazla. Ne yapmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, sizin önce bir kadın doğum hekimine muayene olmanız ve smear testi yaptırmanız gerekiyor. Rahim ağzında o dondurulan yara ne oldu, şimdiki durum nedir? Akıntı ve kaşıntının nedeni ne? (Smear bunların büyük ölçüde cevabını verecektir). Durum belli olduktan sonra tedavide neler yapılabilir konusunu tartışabiliriz. Rahim ağzındaki yaraları veya HPV’ye bağlı değişiklikleri (Dysplazik değişiklikleri) kanserle uğraşanlar artık çok basit vakalar dışında yakmıyor ve dondurmuyor. Rahim ağzındaki durumun ne olduğunu tam belirledikten sonra hasta olan kısmı geniş bir biyopsi şeklinde çıkararak (LEEP) hem çıkan dokunun patolojik incelenmesini sağlıyor hem de problem tedavi edilmiş oluyor. Ayrıca smear sonucunda şikayetlerinizin sadece ilaçla tedavisi de mümkün olabilir, sevgiler.

Adet düzenim bozulmuş mudur?

27 yaşındayım. Bir ay içinde 3 kere ertesi günü hapı kullanmak zorunda kaldım. Bu ay adet görmedim, karnım çok ağrıyor. Acaba bu ilaca bağlı olabilir mi? Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, bir ay içinde üç kere ertesi gün hapı alınca benim bile adet tarihini hesaplamakta aklım karıştı. Organizmayı bu kadar zorlamaya gerek var mı? Benim tavsiyem doğum kontrol haplarını kullanmanız.,

Haberin Devamı

Adetlerim çok ağrılı oluyor

24 yaşında kızım. Adetlerim çok ağrılı geçiyor. Kadın doğum uzmanına gittim yapılan test ve ultrasonda bir şey çıkmadı. Bu durum ileride anne olmamı etkiler mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, ağrılı adet görmek ne evlenmenizi ne de çocuk sahibi olmanızı engellemez. “Doktora gittim, yapılan testlerde anormallik yok” diyorsunuz. Peki doktorunuz size ilaç vermedi mi? Sizin durumunuzdaki kadınların çoğu doğum kontrol hapları ile rahat ediyor. Bu konuyu doktorunuza sorun. Eğer bu ilacı kullanmanız sakıncalı değilse sizin de şikayetlerinizi geçireceğini tahmin ediyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder