Prof. Dr. Derin Kösebay Yeni evlilerin başına gelir
HABERİ PAYLAŞ

Yeni evlilerin başına gelir

Haberin Devamı

Yeni evlenen kadınlarda ilk gece yaşanan cinsel ilişkiden sonra tahriş ve ona bağlı olarak yanma görülebilir. Bu duruma balayı sistiti adı verilir. Bunun için telaşa kapılmaya gerek yok. Çünkü bir süre sonra her şey yoluna girer

Riskim var mı?


55 yaşındayım ve 3 yıldır menopozdayım. Şubat’ta check up yaptırdım. Kadın doğum muayenesi sırasında doktore smear testi ve biyopsi yaptı. Sonucu yazıyorum. Acaba bana durumum hakkında bilgi verir misiniz? Riskim nedir, ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, açık söylemem gerekirse kesinlikle kanser ile alakalı bir şey yok... Sadece bir polip varmış ve muhtemelen alınmış. Polip de kötü huylu bir şey değildir, onu da merak etmeyin. “Ne yapmalıyım?”ın cevabı: Yaşınız birçok genital organın ciddi hastalıklarının en sık görüldüğü yaş grubudur. Bu nedenle hiç şikayetiniz olmasa da 6 ayda bir kontrollerinizi ihmal etmeyin. Kanama, akıntı ve uzun süren karın ağrısı gibi şikayetler olursa mutlaka doktorunuza müracaat edin.

[[HAFTAYA]]

Kanamam neden böyle düzensiz?

33 yaşındayım, benim sorum düzensiz adet görmem. İki aydan beri her hafta kanamam oluyor ama az. Nedeni nedir? 5 sene önce spiral taktırmıştım. Acaba nedeni bu olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anlattığınız tipteki adet düzensizliği (Yani haftada bir veya devamlı kanama olması) birçok önemli hastalıkta gördüğümüz ve nedenini mutlaka bulmaya çalıştığımız bir durum. Size yapılacak şey öncelikle spiralin çıkarılması... Eğer spiral çıkınca düzensiz adetler normalleşirse sorun yok. Kanamaların nedeni spiralmiş diyebiliriz. Yok, aynı şeyler devam ediyorsa rahim içinden parça almak dahil, birçok araştırmanın yapılması lazım.

Yanma var, neden?


26 yaşındayım, yeni evliyim. İlişkiye girdikten 15-20 saat sonra sistit oluyorum. Tuvalete gittiğimde idrarımın sonuna gelince çok şiddeli acı ve yanma hissediyorum. İlk hafta yanmalar oldu. Geçen hafta adetim bittikten sonra ilişkiye girdim. Aynı sancı ve yanma devam etti. Sizce neden böyle oluyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, idrar torbasından idrarı çıkış noktasına getiren ince boru gibi olan organa üretra denir. Üretra vajinanın hemen yakınlarında dışarı açılır. Burası ilişkide tahriş olmaya çok musaittir. Hele ilk ilişkilerde bu çoğunlukla olur. Bundan dolayı da balayı sistiti adı verilmiştir. Sizde de böyle bir durum var. Ayrıca mesanede de kısmen kronikleşmiş bir enfeksiyon olabilir. Öncelikle muayene olmanızı öneriyorum. Belki idrar kültürü yaptırılır ve enfeksiyon varsa hangi antibiyotik yararlıdır, anlaşılır. Bence gecikmeden bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder