Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 18 yaşından büyükseniz...
HABERİ PAYLAŞ

18 yaşından büyükseniz...

Haberin Devamı

Erkeğin yaşadığı sertleşme sorunu için her tedavi denendi, sonuç alınmadıysa son çare olarak penis protezi takılabilir. Penis protezi 18 yaşından büyüklere, vücudunda iltihap olmayanlara uygundur. Ve ameliyatın geri dönüşümü yoktur.

SORU: Varikoselim mi var?

16 yaşındayım. Sağ testisimde ağrı oluyordu. Bu yüzden üroloji uzmanına gitttim. Benden ultrason istedi. Sonuçlar normal. Menimin sonları şeffaf geliyor. Acaba varikoselim olabilir mi? Eğer varsa nasıl iyileşebilirim?

CEVAP

Varikosel olup olmadığı spermin görünüşü ile anlaşılmaz. Dopler ulrasonografi de çok özel durumlar haricinde günümüzde varikosel tanısında kullanılmamaktadır. Varikosel tanısını ancak bu konuda uzman olan bir ürolog-androlog el ile yapılan dikkatli bir muayene sonucu koyabilir.

SORU: Riski çok mu?

Sertleşme sorunu konusunda son çare olarak anlattığınız penis protezi herkese takılıyor mu? Benim de böyle bir problemim var. Kimlere takılıyor ve riski var mı?

CEVAP

Penis protezi tıbbi açıdan 18 yaşından büyük, kanama problemi ve aktif kanser hastalığı veya iltihabı olmayan, yaşam beklentisi uygun kişilere uygulanabilir. Ayrıca ilaç tedavisine cevap vermemiş, vakum cihazı kullanmayan ya da kullanmak istemeyen hastalara da takılabilir. Penis protezi takmanın da bir ameliyat olduğu ve her ameliyat gibi narkoz riski taşıdığı unutulmamalı. Bunun dışında ahlaki olarak bu protezi kötüye kullanabilecek olan kişilere ve akıl hastalarına takılmasından kaçınılması gerekiyor. Protez takma işleminin geri dönüşümsüz bir işlem olduğu unutulmamalı.

SORU: Kasıklarım ağrıyor

Mastürbasyon yaptıktan sonra kasıklarım ağrıyor. Bunun sebebi nedir, büyüdüğümde sorun yaratır mı? 2-3 defa arka arkaya yapınca çok ağrıyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Günde bir defadan fazla mastürbasyon sizi beden ve ruh olarak yorar, hiç gerek yok. Kasık ağrılarınız zararsız da olsa bu zorlanmanın bir neticesi. İleride bir sorun yaratmaz.

SORU: İçeride kalan zarar verir mi?

17 yaşındayım. Yumurtalıklarım iki tane olması gerekirken bende bir tane. Küçükken doktora gitmiştik, MR çekildi ama bir şey görünemedi. Bu durum çocuk yapmama engel olur mu? Bir de küçük kalıp gelişmeyip ileride bana zarar verir mi?

CEVAP

Torbaya inmeyip karın içinde kalan testislerde kanserleşme riski daha fazladır ve göz ile görülmeyip el ile muayene de edilemediklerinden bu durumun geç fark edilme ihtimali yüksektir. Öncelikle ultrason, tomografi, MR gibi ileri görüntüleme yöntemleri uygulanır. Eğer şüphe devam ediyor ise cerrahi olarak da araştırılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder