Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 2 kere test yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

2 kere test yapılmalı

Testis toplardamarlarında ortaya çıkan varileşme yani varikosel nedeniyle ameliyat olacak erkeğin güvenilir bir yerde en az 2 kez sperm testi yaptırması şart. Operasyon sonrası da test tekrarlanmalı...

SORU: Canlı hücre yokmuş

Vücudumda canlı hücre yok. Tahlile göre sıfır. Doktor tahliller yaptı, varikoselden de ameliyat etti. İlaç tedavisi görüyorum. 10 aylık evliyim ve çocuk istiyorum. Şimdi 6 aylık tedavi görüyorum. Bunun sonunda biyopsi yapılacak. Acaba uygulanan tedavi doğru mu?

CEVAP

Sperm tahlilinde hiç sperm hücresine rastlanmayanlarda varikosel ameliyatı yapılması uygun değildir. Testis biyopsisi yapılmalı ve eğer hücre bulunursa bu spermler tüp bebek uygulamasında değerlendirilmelidir. Varikoseli olanlarda bu sırada mikrocerrahi varikosel ameliyatı yapılması uygun olacaktır, testisinde sperm olmayanlarda varikosel ameliyatı fayda sağlamayacaktır.

Haberin Devamı

SORU: Ameliyat oldum ama ağrılar bitmedi

21 yaşındayım. 2 yıl önce testislerimde ağrı ile doktora başvurdum. Varikosel çıktı ve çift taraflı ameliyat oldum. 3 ay sonra seyrek de olsa ağrılar başladı. Şu sıralar iyice arttı. Sizce ağrılarımın sebebi nedir? Ayrıca hiç spermiyogram testi yaptırmadım. Bu test ameliyat öncesi ve sonrası yapılmalı mıydı?

CEVAP

Varikosel ameliyatı öncesi mutlaka ve en az 2 defa bu konuda uzman bir laboratuvarda spermiyogram yapılmalıdır. Varikosel muayenesi mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

SORU: İktidarsız olur muyum?

61 yaşındayım, bir süredir yaşadığım sıkıntılar nedeniyle doktora gittim. Doktor prostatım büyüdüğünü ve ameliyat olmam gerektiği söyledi. Ameliyat olan arkadaşımdan duyduğum kadarıyla ameliyat sonrası iktidarsız olabilirmişim, doğru mu?

CEVAP

Bu tip ameliyatları olan insanlar genellikle yaş nedeniyle büyüyen prostatı küçültmeyi amaçlıyorlar. Bu nedenle yaşları ileri. Bir de ameliyat geçirince iktidarsızlık en azından kendine güvensizlik dönemi olabiliyor. Ayrıca ileri yaş grubunda ve başka, şeker, kalp, tansiyon gibi sorunları olabilen yani zaten cinsel gücü etki altında olan insanların bu ameliyatı olduğunu da göz önünde bulundurmak lazım.

Haberin Devamı

Kısırlık sorunu ortaya çıkabilir

Kapalı prostat ameliyatı sonrası yüzde 10, açık prostat ameliyatı sonrası yüzde 15 bir iktidarsızlık riski var. Kanser ameliyatında ise iktidarsızlık riski çok daha yüksektir. Kanser ameliyatı olanların çoğu ereksiyon güçlerini kaybeder. Bir de bu ameliyattan sonra hastaların dörtte üçünde meni ileriye doğru değil, arkaya idrar kesesine doğru fışkırıyor. Bu durumda da bir iktidarsızlık değil ama kısırlık sorununu ortaya çıkarıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder