Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 5 kurala uyulursa...
HABERİ PAYLAŞ

5 kurala uyulursa...

Erkeğin sperm sayımının yapıldığı testin güvenirliği çok önemli. Çünkü bu teste göre doktor tedaviye karar verir, yanıltıcı sonuçlar hata payını artırır. Bu testin 5 şartı var. Doğru hazırlık yapılması, doğru verilmesi, doğru çalışılması, doğru raporlanması ve doğru değerlendirilmesi...

SORU: Oluşan sertlik yağ bezesi olabilir mi?

Penisimin alt kısmında sünnet çizgisinin biraz altında sertlik vardı. 3 doktora gittim, muayene sonucu yağ bezesi deyip önemli olmadığını söylediler. Ama içim rahat etmedi. Bir de size sormak istedim. Benim varikosel problemim var.

Haberin Devamı

Sperm testi yaptıracağım. Acaba nerde yaptırmak gerekir?

CEVAP

Üç farklı doktorun görerek yağ bezesi dediği bir duruma benim sizi hiç görmeden yorum yapabilmem tabii ki mümkün olamaz. Ben spermiyogram konusunda sadece bildiğim ve güvendiğim yerlerin sonuçlarına yorum yapıyorum. Bir spermiyogram sonucunun anlamlı olması için;

1- Doğru hazırlık yapılması

2- Doğru verilmesi

3- Doğru çalışılması

4- Doğru raporlanması

5- Doğru değerlendirilmesi şarttır. Tek bir aşamadaki hata yanıltıcı sonuçlara neden olabilir.

SORU: Sanki yapışmış bir parça var

Sol testisimin üzerinde ona yapışmış küçük bir parça var. Biraz sert gibi ve dokunulduğunda bana acı veriyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Acaba bu bir hastalık mıdır? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Bu gibi bir durumda bir üroloji uzmanı tarafından el ile muayene yapılmadan yapılan yorum hatalı olabilir. Ama bazen bilhassa gençlerin bu bölgeye odaklanmaları sonucu testisin üzerinde bulunan, spermlerin toplanmasını ve geçişini sağlayan, sıkıştırınca acıması doğal olan epiderm adlı organın sizdeki gibi bir hastalık sanılması durumuna rastlıyorum.

SORU: Yüksek tansiyon ereksiyona engel olur mu?

47 yaşındayım. 2017’de yüksek tansiyon teşhisi konuldu. Düzenli olarak ilaç kullanıyorum. Cinsel hayatım eskisi kadar yolunda gitmiyor, zaman zaman tam olarak sertleşmeyi sağlayamıyorum. Acaba tansiyon hastaları da sertleşme bozukluğu açısından risk altında mı?

CEVAP

Evet, hipertansiyon hastalarının yüzde 60.9’u, hipertansiyon ve şeker hastalığının birlikte olduğu hastaların da yüzde 77.9’u sertleşme bozukluğu yaşıyor. Tansiyon hastalarında görülen sertleşme bozukluğunun yüzde 7.7’si hafif, yüzde 15.4’ü orta ve yüzde 45.2’si ağırdır. Bunun yanında alınması zorunlu olan tansiyon ilaçlarının bir kısmı da sertleşme bozukluğuna yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Özellikle idrar söktürücüler, B-blokerler (tansiyon ilacı), digoxin (kalp ilacı) ve kolesterol ilaçlarının sertleşme bozukluğuna yol açabileceği biliniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder