Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Adım adım tedavi
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Çocuğu olmayan çiftlerin ilk adımı birlikte atması şart. Kadınlar kadın doğum uzmanına, erkekler ise üroloji-androloji uzmanına gitmeli ve eş zamanlı muayane olmalı. Adım adım yapılan tedavi çifti mutlu sona götürebilir...

SORU: Testlerim temizmiş

8 ay önce korunmasız cinsel ilişki yaşadım. İlişkiden 7 ay sonra AIDS ve Hepatit testlerini yaptırdım. Negatif çıktı. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Korunmasız ilişkiden 7 ay sonra testlerde bir sorun yoksa ve herhangi bir şikayetinizde bulunmuyorsa artık bu konuyu kafanızdan atınız. Sanırım bu çektiğiniz stres size bir dahaki sefere böyle bir hata yapmayıp mutlaka cinsel ilişkinin ilk anından itibaren prezervatif kullanmanız için bir ders olmuştur.

SORU: Sivilceye benzeyen küçük kan topları çıktı

Eşimin testislerinde küçük kan toplamaları var. Bunlar zaman zaman patlıyor ve kanama meydana geliyor. Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Bahsettiğiniz çok sık olmasa da zaman zaman karşılaştığımız bir sorun. Önemli bir rahatsızlık değil, sadece bir cilt sorunudur. Bir üroloji uzmanı yerine bir dermatoloji uzmanına başvurmanız uygun olacaktır.

SORU: Korunmuyoruz ama çocuğumuz olmadı

33 yaşında, 2 yıllık evli erkeğim. Korunmadığımız halde hala çocuğumuz yok. Hiç doktora da gitmedik. Önce hangimiz gitmeli? Ne doktoruna gitmeliyiz?

CEVAP

Çocuğu olmayan çiftler aynı anda tetkik edilmelidir. Kadınlar bir kadın-doğum uzmanı erkekler ise bir üroloji-androloji uzmanı tarafından eş zamanlı olarak değerlendirilmelidir. İlk başta direkt olarak özel bir tüp bebek merkezine gitmek doğru değildir. Tüp bebek- mikroenjeksiyon yöntemlerine başvurmadan daha kolay ve ekonomik olarak birçok çift tedavi edilerek çocuk sahibi olabilmektedirler.

Çeşitli ilaç tedavileri, mikrocerrahi veya endoskopik müdahaleler sonucu normal cinsel ilişki ile çocuk sahibi olamayan ama yeterli düzelme sağlanan vakalarda rahimiçi aşılama yöntemi ilk seçilecek yardımlı üreme tekniğidir. PAF- IUI adı verilen yeni bir uygulama yöntemi ile aşılama yönteminde hamilelik oranında önemli artış sağlanabilmiştir.

SORU: Acaba testisim eski haline döner mi?

29 yaşındayım. 2 ay önce varikosel ameliyatı oldum ama sağdaki testis soldakine göre küçüldü. Tekrar eski haline gelir mi? Büyüme şansı var mı? Bu durum beni çok rahatsız ediyor.

CEVAP

Varikosel ameliyatından sonra testisin küçülmesi sadece ameliyatta atardamarın zarar görmesi ile testisin dumura uğraması sonucu ortaya çıkan bir komplikasyondur. Bu şekilde küçülen bir yumurta sperm veya hormon üretemez; tekrar büyümesi de mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder