Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ağır spor erkeğe zarar
HABERİ PAYLAŞ

Ağır spor erkeğe zarar

Dengeli beslenmek, düzenli spor yapmak, alkol ve sigaradan uzak kalmak sağlığımız için çok önemli. Ama spor yaparken aşırıya kaçmayın ve kaslarınızı büyütmekten kaçının. Çünkü ağır spor yapanlarda erkeklik hormonunun salınımı azalıyor.

SORU: Ağırlık kaldırmak sorun yaratır mı? 4 yıldır vücut çalışıyorum. Aminoasit ve protein tozu dışında hiçbir şey kullanmadım. Bazı yerlerde fazla spor yapmanın erkekliğe zarar vereceğini okudum. Ama umursamadım. Ağırlık çalışanların böyle bir riski olabilir mi? Psikolojik midir bilmiyorum ama sanki penis boyu küçüldü ve testislerim iyice sarktı. Böyle bir şey olabilir mi? Haftada 4 gün 1 saat antreanman yapıyorum, fazla mı?

Haberin Devamı

CEVAP Proteinlerin yapıtaşları aminoasitlerdir, bunların çok aşırı olmadıkça tüketilmesinde vücut açısından sorun yoktur. Hormonal ilaçlar kullanmadığınız sürece kısırlık ve iktidarsızlık açısından diğer insanlardan farklı bir risk taşımazsınız.

[[HAFTAYA]]

Kasları fazla büyütmek tıbben tavsiye edilen bir durum değildir. Ayrıca ağır spor yapanlarda testosteron salınımının azaldığı da bilinmektedir. Ama bunlar bahsettiğiniz gibi penis, testis küçülmesi veya kısırlık, iktidarsızlık gibi belirgin değişikliklere neden olmazlar.

SORU: Yanma bir türlü geçmiyor 2 aydır idrar yollarımda yanma şikayetim var. İdrarımı rahat yapabiliyorum ama yanma hissinden kurtulamadım. Bu nedenle doktora gittim. İdrar tahlili, idrar kültürü ve ultrason çektirdim. Hepsi tertemiz çıktı. Ama bu yanma hissi geçmiyor. Antibiyotik içmem gerekli mi?

CEVAP İdrar yolları infeksiyonları çok geniş bir konudur, böbreklerde, idrar kanallarında, mesanede değişik nedenler ile görülebilir. Yanma belirtisi mutlaka bir idrar yolu infeksiyonu olduğunu göstermez ve bu durumda antibiyotik almanın da bir yararı olmaz. Bir üroloji uzmanına başvurarak daha detaylı tahlil ve tetkikler yaptırmanız gerekecek. Gerekirse sistoskopi denilen ve mesaneye girilerek içerinin göz ile incelenmesini içeren tetkik de yapılmalıdır.

SORU: Neden geç boşalıyorum? 21 yaşındayım. İlişkiye girerken cinsel organım geç sertleşiyor ve ilişki esnasında boşalamıyorum. Mastürbasyon yaparken de geç boşalıyorum. Sizce bu normal mi? Ne yapmalıyım? Bunun bir kremi var mı?

Haberin Devamı

CEVAP Bu durumda psikolojik ve hormonal faktörler rol oynayabilir, önce bir üroloji uzmanı ile görüşün.

SORU: Kan geldiğini gördüm 18 yaşındayım. Menide kan gördüm. 15 gündür mastürbasyon yapmadığım halde sabah kalktığımda kanı gördüm. O gün çok belim ağrıdı. Bunun nedeni nedir?

CEVAP Muhtemelen kan gelmesinin sebebi 15 gün mastürbasyona ara vermeniz bu nedenle meni keselerinin dolarak gerginleşmesi ve cidarındaki bir damarın çatlaması olabilir. Sağlıklı erkeklerin düzenli olarak boşalması fizyolojik bir ihtiyaçtır. 18 yaşında gün aşırıdan az boşalma kasık ağrısı vb. sorunlara neden olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder