Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Aniden ortaya çıktıysa...
HABERİ PAYLAŞ

Aniden ortaya çıktıysa...

Haberin Devamı

Genç bir erkekte aniden ortaya çıkan sertleşme sorunu çok büyük ihtimal ile psikolojik kökenlidir. Ama yine de durumun bir ürolog tarafından değerlendirilmesinde ve altında bir başka hastalık olup olmadığını araştırılmasında yarar vardır

SORU: Son 1 aydır sertleşme sorunum var


23 yaşındayım. Son 1 aydır sertleşme sorunum var. Kız arkadaşıma yakınlaşınca uyarılıyorum ama tam sertleşmiyor. Mastürbasyon yaptığımda da aynı problem oluyor. Neden böyle ve ne yapmalıyım? CEVAP Aniden ortaya genç bir insanda böyle bir sorunun çıkması çok büyük ihtimal ile psikolojik kaynaklı oduğunu düşündürüyor. Diğer organik nedenler damar, sinir sorunları çok büyük oranda öncelikle ereksiyon kalitesini giderek düşürür ve belirli bir süreç içinde tablo yerleşir. Evham seviyesi yüksek insanlarda ise organik sorunlar sonucu ortaya çıkan dönemsel ve kısmi sorunlarıa hızla psikojenik faktörün eklenmesi ile bu süreç ivme kazanır. Bu durumda psikojenik ve organik impotansın ayırıcı tanısını yapmak zorlaşabilir. Ama hastayı dikkat ile dinleme sonucunda bu durum genellikle çok komplike testlere gerek kalmadan anlaşılabilir.

SORU: Yarım saatte bir tuvalete gidiyorum


20 yaşındayım. Benim sorunum şu: Küçük tuvaletimi yaklaşık yarım saatte bir yapıyorum. Sizce bu bir hastalık mı? Doktora gitmem gerekir mi? CEVAP Sık idrar yapmanız idrar yollarını ilgilendiren veya ilgilendirmeyen birçok farklı durumdan ortaya çıkabilir. Birkaç farklı örnek vermek gerekirse; şeker hastalığı, idrar yolu iltihapları, ayaklarınız üşütmeniz sonrası mesane cidarınızda ödem olması, psikolojik sorunlar, mesane küçüklüğü, prostat büyümesi gibi birbirinden çok farklı durumlar sık idrara çıkmaya neden olabilir. En kısa zamanda bir doktora gitmenizi ve idrar tahlili başta olmak üzere gereken tetkikleri yaptırmanız uygundur.

SORU: Prostatın işlevi nedir?


Prostat kanserinde erken teşhisin gerekli olduğunu söylüyorsunuz. Prostat nasıl bir organdır ve işlevleri nelerdir? CEVAP Prostat bezi erkek genital organlarından biri olup idrar kesesinin hemen altında, makatın önünde bulunur. İdrar kanalı prostat bezinin ortasından geçer. Testislerden salgılanan spermlerin olduğu sıvıyı boşaltan kanal prostatın içinden geçen idrar kanalına açılır. Prostatın salgısı da meninin bir bölümünü oluşturur. Prostat PSA adı verilen bir protein salgılar, bu protein meni ile birlikte atılır. Kandaki normal değeri 4ng/ml’nin altıdır.

Büyümenin belirtisi idrar yapmada güçlük


Prostat hastalıkları PSA’nın kandaki seviyesinin yükselmesine neden olurlar. Prostat kanserinde de bu artış daha fazla olur. Erkeklerde yaş arttıkça prostat bezi büyüyebilir ve idrar kanalını tıkayabilir. Bu durum idrar yapmada güçlük ile kendini gösterir. Bu hastalığa selim prostat büyümesi adı verilir. Bu aslında kanser olmamasına rağmen, prostat kanseri de aynı şikayetlere neden olabileceğinden kanser olmadığı gösterilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder