Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Babalık şansı artar
HABERİ PAYLAŞ

Babalık şansı artar

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının sebeplerinden varikosel doğru tanı konulup mikrocerrahi ile tedavi edilirse sorun olmaktan çıkar. Erkeğin sperm üretimi ve çocuk sahibi olma şansı artar...

SORU: Acaba varikosel mi?

26 yaşındayım. Sol testisimde damarlaşma var. Boşalma sırasında menide sarımsı ve katı bir madde çıkıyor. Korkuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Menideki bu tip değişik görünümlerin bir sorun anlamına gelmeyeceğini, tam tanı için spermiyogram adı verilen tesi yaptırmanın faydalı olacağını yazmıştım. Sol testisinizdeki damar genişlemesi varikosel olabilir.

Varikosel tanısı bir üroloji uzmanının el ile muayenesi sonucu konulabilir. Bu konuda uzman birinin muayenesi ile saptanmayan sadece doppler ultrasonografi ile gösterilen varikoselin ameliyatının faydasının olmadığı gösterilmiştir.

Bazen ağrı sebebi de olabilen varikosel, genelde bir sağlık sorunu olmayıp sadece çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerde saptandığı takdirde önem taşır.

İlk çocukta sorun çıkmıyor

Ergenlik çağında başlayan varikosel testislerin gelişmesine de engel olabilir, bir an önce tedavisi gereklidir. Varikosel, sperm üretimine olan etkisini yıllar içerisinde gösterir.

Ülkemizdeki gibi erkeklerin genç yaşta evlenmesi halinde varikoselden çok fazla etkilenmeden bir çocuk sahibi olabildikleri, daha sonraki yıllarda ise ikinci çocuk sahibi olmayı istediklerinde yıllar içinde artarak süregelen varikosel etkisi nedeni ile ikinci çocuğa sahip olamamaları da sık görülen bir durumdur.

Varikosel mikrocerahi yöntemler kullanılarak, başarı ile tedavi edilebilen; en sık rastlanan erkek infertilitesi sebebidir.

Doğru tanıda başarı yüksek

Tanısı doğru olarak konulan ve mikrocerrahi yöntemlerin başarılı uygulaması ile tedavi edilen varikosel vakalarında spermiyogram değerlerinde yüzde 80’in üzerinde istatistiki anlamlılık gösteren düzelme sağlanır. Bu hastaların yüzde 40-50’si başka bir tedavi gerektirmeden çocuk sahibi olabilir.

Geri kalanların önemli bir kısmı ise rahim içi aşılama (IUI) gibi, tüp bebek uygulamasından daha kolay ve ekonomik bir yöntemden faydalanabilir düzeye ulaşacaklardır. Ayrıca, tüp bebek ve mikroenjeksiyon tekniklerinde de sperm hücrelerinin dölleme yeteneğini azaltan varikoselin ortadan kalkmasıyla başarı oranlarının artabileceği bilinmektedir.

Kısırlık sorunu olan erkeklerde, varikosel teşhisinin gerek muayene ve doppler ultrasonografi yöntemlerinin hatalı uygulanmaları sonucu gerekse ticari kaygılar ile gereğinden fazla konulduğunu bilmekteyiz.

Hassas bir operasyon

Özel mikrocerrahi tekniklerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen bu hassas operasyon yerine uygulanan diğer eski teknikler ve başarısız uygulamalar sonucu varikosel ameliyatı geçiren hastaların yaklaşık yüzde 40’ında varikosel ortadan kalkmamakta bir kısmında ise düzeltilmesi mümkün olmayabilecek daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Fayda oranı yüzde 80’lerin üzerinde olan varikosel ameliyatının gereksiz ve başarısız uygulamaları sonucu bu oran yüzde 20’lere dek inmiştir. Bu nedenle ameliyat önerilen kişilerin konuyu etraflıca tetkik ederek uzmanlar ile değerlendirilmeleri uygundur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder