Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Birkaç saatte ameliyat şart
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç saatte ameliyat şart

Haberin Devamı

Testis dönmesi çok önemli bir hastalık. Çünkü bu hastalıkta testislere kan taşıyan damarlar görevini yerine getiremiyor. Erken müdahale edilmezse testis fonksiyonunu yitiriyor. Belirtileri, testis ve kasık ağrısı, bulantı ve kusma. 1-2 saat içinde hasta ameliyat edilmeli.

SORU: Testislerim ağrı yapıyor

24 yaşındayım. Mastürbasyon yaptığımda sperm sarımtrak geliyor. Testislerim toplu duruyor. Normalde sarkık olması gerekmez mi? Otururken beni sıkıştırıyor ve ağrıyor. Ayrıca biri daha küçük. Ne yapmalıym?

CEVAP

Meninin rengi çeşitli nedenler ile kişiler arasında bir miktar fark gösterebilirse de bu durumlarda tanı, sadece görüntü ile konulamaz. Mutlaka laboratuvar tetkiki gereklidir. Testislerin sarkık olup olmaması testislere olduğu kadar skrotum adı verilen haya torbasının kas yapısının ortam ısısı karşısında verdiği tepkiye de bağlıdır. Sperm üretimi belirli bir ısıda gerçekleşebildiğinden tüm bu kas yapıları, testisleri vücuda soğukta yaklaştırıp sıcakta testisten uzaklaştırarak ısı dengesini yani termoregülasyonu sağlarlar. Bu nedenle bu değişken durum bir rahatsızlık belirtisi değildir. Testislerinizin boyut farkına gelince; bu durum belirli bir noktaya kadar tabii olmakla birlikte boyut farkının çok belirgin olması ve özellikle giderek artması birçok değişik hatta hayati önem taşıyan hastalığa sebep olabileceğinden bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır.


SORU: Testis dönmesi tedavi edilir mi?

18 yaşındayım. Geçtiğimiz günlerde doktora gittim. Bana “Testisin dönmüş” dedi. Testis dönmesi nedir, tedavisi var mıdır?

CEVAP

Testis torsiyonu çok önemli bir testis hastalığıdır. Bu hastalıkta testislere kan taşıyan damarların bulunduğu spermatik kord kendi etrafında burulmakta, spermatik damarlar kan taşıyamamakta ve eğer bu durum erken bir zamanda düzeltilmezse testis nekroze (kangren) olmakta ve kaybedilmektedir. Torsiyon riski, puberte döneminde en fazladır. Ameliyat edilmemiş inmemiş testislerde de risk yüksektir. Genellikle ani gelişen testis ve kasık ağrısı, bulantı ve kusma olur. Bazen de şikayetler yavaş gelişir ve bu durum tanıda gecikmelere neden olabilir. Tedavisi acilen, 1-2 saat içinde dönmenin düzeltilmesi olup bu genellikle ameliyat ile yapılabilir.

SORU: İsteksizlik yüzünden zor durumdayım

39 yaşındayım ve 11 yıllk evliyim. Sorunum cinsel isteksizlik. İlişkiye başladıktan sonra ereksiyon halimi koruyamıyorum. Ancak ilaç alınca oluyor. Şekerim normal. Testosteron eksikliği olabilir mi? Bunun çaresi yok mu?

CEVAP

İsteksizlik ve iktidarsızlık farklı konulardır ama başarısızlık ve stres, zaman ile isteksizlik nedeni de olabilir. Cinsel isteksizlik hormonal veya psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Androloji konusu ile ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder