Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Çift birlikte incelenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Çift birlikte incelenmeli

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olmakta sorun yaşayan çiftlerin, eşleriyle birlikte uzman doktorlar tarafından incelenmesi ve sorunların tespit edilmesi gerekiyor. Bu yüzden kadınlar bir jinekoloğa, erkekler ise üroloji uzmanına başvurmalı.

SORU: Mastürbasyon kısırlık yapar mı?

20 yaşındayım, kısır olma korkusu yaşıyorum. Önceki yazılarınızda bu konuyu ele aldığınızı biliyorum. Acaba kısırlık belirtilerini daha ayrıntılı bir şekilde yazar mısınız? Fazla mastürbasyonun olumsuz bir etkisi var mı?

CEVAP

Mastürbasyon ile kısırlığın hiçbir ilgisi yoktur. Mastürbasyon kısırlık veya bir başka hastalığın direkt nedeni değildir. Çiftlerin yaklaşık yüzde 15’inde görülen çocuk sahibi olabilme sorununda, sadece erkeğe bağlı faktörler yüzde 20 olup, ayrıca yaklaşık yüzde 40 vakada da erkekteki sorun, çiftin çocuğunun olmamasına katkıda bulunur. Böylelikle, çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan çiftlerin yüzde 50-60’ında, erkekteki bir sorunun kısmen de olsa sebepler arasında yer aldığı söylenebilir.

Tedavi edilebiliyorsa...

Erkekte kısırlıkla ilgili sorunlar, çok büyük bir çoğunlukla yapılan sperm tahlilinden anlaşılabilirse de, bazı durumlarda özel tetkikler gerekebilir. Yukarıdaki oranlar göz önünde bulundurulduğunda çocuk sahibi olmakta zorlanan her çiftin erkeğinin, eşi ile eş zamanlı olarak bir ürolog-androlog tarafından değerlendirilmesi gerekliliği açıkça ortaya çıkar. Erkek kısırlığına, bazıları ilaç veya ameliyatla tedavi edilebilen, bazıları tedavi edilemeyen, bazıları ise tanımlanamayan çok değişik etkenler sebep olabilir. Tedaviler sonucu birçok erkeğin sorunu giderilerek normal cinsel ilişki ile çocuk sahibi olmaları sağlanabilmektedir. Tedavisi olmayan durumların saptanması halinde ise, çift gereksiz tedavilerin ekonomik yükü ve stresinden kurtarılabilir. Erkek kısırlığı, bazı hallerde altta yatan ve hayatı tehdit eden ağır bir hastalığın da ilk bulgusu olabilir.

SORU: Sertleşmeden boşalıyorum

Mastürbasyonda penisim sertleşiyor ama karşı cinsle ilişkiye girdiğim zaman sertleşmeden boşalıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Cinsel ilişki sırasında tam sertliğe ulaşmadan boşalmanız öncelikle bir sertleşme sorunu olarak ele alınmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm. Günümüzde erkek cinsel fonksiyonları ile ilgili mekanizmalar çok daha iyi bilindiğinden bu gibi sorunların tamamına yakınını çözebilmekteyiz.

SORU: Tükenir mi?

17 yaşındayım. Benim her gün mastürbasyon yapmam sorun yaratır mı? Bir yerden duyduğuma göre erkeklerden gelen meni sayısı sınırlıymış. Bu doğru mu acaba?

CEVAP

Erkekteki sperm sayısı kadınlardaki yumurta sayısı gibi doğuştan sınırlı değildir, yaşamın sonuna kadar üretilir. Her gün yapmanın bir zararı yok ama gün aşırı yaparsanız daha az yorulursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder