Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Çiftin koşulları uygunsa...
HABERİ PAYLAŞ

Çiftin koşulları uygunsa...

Kısırlık tedavisi gören çiftin çocuk sahibi olabilmesi için çeşitli yöntemler var. Bunlardan biri de ekonomik ve pratik olduğu için tercih edilen aşılama. Tabii bu uygulama için çiftin koşulları uygun olmalı

SORU: Aşılama nasıl bir yöntem?

Eşimle bebek istiyoruz. Doktora gittik. Doktor “Tüp bebeği son olarak deneyelim. Bu uygulamadan önce size aşılama yapalım” dedi. Üstelik aşılamanın fiyatı daha uygunmuş. Acaba siz bu konu hakkında ne dersiniz?

CEVAP

Erkeğin laboratuvarda meni vermesi sonrasında en iyi spermler seçilerek bazı kimyasal maddeler ile hareketlilik arttırılır. Aynı şekilde eşin de yumurta sayı ve kalitesi ilaçlarla arttırıldıktan sonra aşılama işlemi bir kadın doğum uzmanı muayenehanesinde yapılabilir. Anestezi yapmadan erkeğin spermi bir çeşit enjektörle kadının rahmine bırakılır ve spermlerin yumurtayı döllemesi beklenir.

Haberin Devamı

Bu yöntem hem erkek hem de kadın kısırlığında kullanılır. Varikoseli olanların bu işlem öncesi mikrocerrahi tedavisi başarı şansını arttırır. Aşılama tüp bebek denemesi öncesi daha ekonomik ve daha pratik bir yöntem olduğundan uygun çiftlerde tercih edilmektedir.

Şartlar uygun mu?

Aşılamanın bu konuda uzman bir laboratuvarda steril koşullarda ve ileri teknoloji ile hazırlanması şarttır. Aksi taktirde başarı sağlanamadığından ekonomik ve manevi kayıp oluşur hatta kadın sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.

Son zamanlarda PAF (Platelet Activating Factor) adlı maddenin aşılama için sperm hazırlanmasında kullanılması ile uygun çiftlerde yüzde 30’a varan hamilelik oranlarına ulaşıldığı bildirilmektedir. IUI olarak da kısaltılan bu yöntem sperm hazırlanması sonucu en az 5 milyon hareketli spermi olanlarda uygulanmalı ve netice için 4-5 defaya kadar gerektiğinde tekrarlanmalıdır.

SORU: Böbreğimde taş bulundu

35 yaşındayım. Böbreğimdeki ağrı sonucu ilaçlı film çekildi, taş bulundu. Böbrek idrar yaptığına göre içinde nasıl taş olabilir?

CEVAP

Böbrek taşları en sık görülen ve ağrıya neden olan böbrek rahatsızlıklarından biridir. Erkeklerin yüzde 10’unda ve kadınların yüzde 3’ünde hayatlarının bir döneminde böbrek taşı oluşur. Ve bunların çoğunda, başka taş gelişimi ihtimali yüksek olduğu için, hastalık kronik bir hal alır. Her biri yumruk büyüklüğünde olan böbrekler vücudun yan-arka kısımlarında yerleşmiş organlardır.

Haberin Devamı

Mesaneye üreter adı verilen dar tüplerle bağlanmışlardır. Böbrekler kanı süzen, faydalı maddeleri tekrar vücuda geri alan, zararlı maddelerin idrarla atılımını sağlayan filtrelerdir. Böbrekten atılan idrar mesanede toplanır ve üretra adı verilen kanalla vücuttan dışarı atılır. Böbrek taşları, çeşitli minerallerin ve başka maddelerin böbrekte toplanıp katı parçacıklar halinde çökmesi sonucu oluşur.

Normal koşullarda idrarda bulunan çeşitli kimyasallar bu çökmeyi engeller. Ama bazı durumlarda bu koruyucu mekanizma etkisini yitirir. Eğer oluşan parçacıklar küçükse herhangi bir yakınmaya neden olmadan idrarla atılırlar. Daha büyük taşlar ise böbrekte veya idrar yolunda bir yerde takılıp tıkanmaya yol açabilirler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder