Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Doktora birlikte gidin
HABERİ PAYLAŞ

Doktora birlikte gidin

Haberin Devamı

Çocuğu olmayan çiftin ilk adımı birlikte atması ve beraber doktora gidip eş zamanlı muayene olmalı gerekiyor. Ürolog ve jinekoloğun yapcağı değerlendirme sonrası adım adım, kolaydan zora doğru yapılan tedavi çifti mutlu sona götürebilir...

SORU: Neden ereksiyon olmuyorum?

22 yaşındayım. Son 1 yıldır sabahları ereksiyon olmuyorum. Eskiden böyle değildi. Bu sorun mu? Herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sabah ereksiyonlarına sık rastlanmasının sebepleri sabahları hormon seviyelerini yüksek olması, vücudun dinlenmiş olması ve gece mesanede biriken idrarın idrar kesesini iyice gererek penisten uzaklaşmaya çalışan kanın geçtiği toplar damar sistemine baskı yapması sonucu penisteki basıncın artmasına destek vermesidir.

Sabah ereksiyonlarınız olmamasına cinsel istek azalması, cinsel faaliyette bulunamama gibi unsurlar da eklendiği taktirde bir üroloji-androloji uzmanı ile görüşmenizde fayda vardır. Bu olay hormon dengelerinde değişmeden psikolojik depresyona dek çok değişik fiziki ve psikojenik nedenlerden kaynaklanabilir.

SORU: Önce hangimiz doktora gitmeli?

32 yaşında, 2 yıllık evliyim. Korunmadığımız halde çocuğumuz yok. Hiç doktora da gitmedik. Önce hangimiz gitmeli? Ne doktoruna gitmeliyiz?

CEVAP

Çocuğu olmayan çiftler aynı anda tetkik edilmelidir. Kadınlar bir kadın-doğum uzmanı erkekler ise bir üroloji-androloji uzmanı tarafından eş zamanlı olarak değerlendirilmelidir. İlk başta direkt olarak özel bir tüp bebek merkezine gitmek doğru değildir. Tüp bebekmikroenjeksiyon yöntemlerine başvurmadan daha kolay ve ekonomik olarak birçok çift tedavi edilerek çocuk sahibi olabilmektedirler.

Çeşitli ilaç tedavileri, mikrocerrahi veya endoskopik müdahaleler sonucu normal cinsel ilişki ile çocuk sahibi olamayan ama yeterli düzelme sağlanan vakalarda rahimiçi aşılama yöntemi ilk seçilecek yardımlı üreme tekniğidir. PAF- IUI adı verilen yeni bir uygulama yöntemi ile aşılama yönteminde hamilelik oranında önemli artış sağlanabilmiştir.

SORU: Varikoseli biz tespit edebilir miyiz?

1 yıllık evliyim. Eşimle çocuk istiyoruz, ama bir türlü olamıyoruz. Ben bütün tetkiklerimi, kan, ultrason, idrar vs. yaptırdım ve temiz çıktı. Bu yüzden ‘Acaba eşimde varikosel mi var?’ var mı diye şüphe içerisindeyim. Bunu anlayabilir miyiz? Yoksa doktora gitmesi mi gerekir?

CEVAP

Varikosel tanısı en doğru olarak bu konuda deneyimli bir uzmanın uygun şartlarda kişiyi elle muayene etmesi sonucu konulur. Sadece, gerçekten varikoseli olanların yapılacak ameliyattan fayda göreceğini de bilmelisiniz. Ameliyatın başarılı olması için mikrocerrahi tekniğin başarıyla uygulanması gerekmektedir.

Böylelikle yapılan iş, amaca uygun ve fayda sağlayacak şekilde yapılmış olur. Durumu daha kötüye götürebilecek komplikasyonlardan da sakınılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder