Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Doktoru yanıltmasın
HABERİ PAYLAŞ

Doktoru yanıltmasın

Haberin Devamı

Erkeğin sperm sayımının yapıldığı test çok önemli. Çünkü doktorun kararını etkiliyor. Sperm testinin 5 şartı var. Doğru hazırlık yapılması, doğru verilmesi, doğru çalışılması, doğru raporlanması ve doğru değerlendirilmesi...

SORU: Varikoselin ilaçla tedavisi var mı?

19 yaşındayım ve varikoselim var. Ameliyattan başka tedavi yöntemi var mı, ilaçla tedavi olabilir miyim?

CEVAP

Varikoselin gerekli olduğu hallerde tek tercih edilmesini önerdiğim tedavi yöntemi mikrocerrahi operasyonudur. Varikosel, toplar damarlardaki genişleme sonucu damar içi valf mekanizmalarının yetersizliğinden ortaya çıkar. Tamamen mekanik bir sorun olduğundan ilaç ile tedavi edilmesi mümkün değildir. Günümüzde erkek kısırlığının ilaçla tedavisinde ancak çok kısıtlı durumda kullanılan birkaç ilaç hariç sperm üretimini genelde arttıran bir ilaç veya madde yoktur. Kısırlıkla ilgili ilaçlar kullanılmadan önce gereken hormon analizleri yapılmalıdır. Aksi taktirde bu ilaçlar yarar yerine zarar da getirebilir.

SORU: Sperm testi yaptırsam...

27 yaşındayım. Varikosel problemim var. Sperm testi yaptıracağım. Acaba nerde yaptırmak gerekir?

CEVAP

Spermiyogram konusunda sadece bildiğim ve güvendiğim yerlerin sonuçlarına yorum yapıyorum. Bir spermiyogram sonucunun anlamlı olması için;

1- Doğru hazırlık yapılması,

2- Doğru verilmesi,

3- Doğru çalışılması,

4- Doğru raporlanması,

5- Doğru değerlendirilmesi şarttır. Tek bir aşamadaki hata yanıltıcı sonuçlara neden olabilir.

SORU: Prostatım cinsel yaşamı etkiler mi?

Yaşım 55. 35 yıllık evliyim. Prostatım büyüyor. Prostat büyümesi cinsel yaşamımı etkiler mi?

CEVAP

Şikayetlerin derecesine bağlı olarak erkeklerde 50’li yaşlardan itibaren sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Diyelim, 60 yaşında birinin prostatı çok büyüdü. Bu yüzden de sürekli tuvalete gidip idrar yaparken yanmalar, sızılar yaşıyor. Akşam yatağa yattıktan sonra 1-2 saatte bir tuvalete kalkma ihtiyacı duyuyor. Bu durumdaki birinin bir anda odaklandığı tek şey idrar problemleri olur. Öyle ki, sinemaya gittiğinde ilk önce tuvaleti gözüne kestirir. İşte tüm bunlar cinsellikten uzaklaşmak için yeterli sebep.

Sertleşme sorunu görülebilir

Kişi öyle sorunlar yaşıyordur ki, cinsellik umurunda bile değildir. Maalesef bu şikayetler sertleşme sorununu da tetikleyebilir. Zaten 40’lı yaşlardan sonra erkeklerin cinsel yaşamında bir iniş süreci olur; performansta bir azalma süreci başlar. Bir de bunun üstüne prostatın yol açtığı belirtiler eklenince hasta sertleşme sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Eğer hasta bir üroloğa başvurursa önce prostat yakınmaları ortadan kaldırılır, buna bağlı olarak da sertleşme sorunu düzelir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder